Kolaps #90: „Ani tvůrci chatGPT nemají jeho schopnosti úplně pod kontrolou,“ říká Josef Šlerka

Hostem Kolapsu byl sémiotik a expert na média Josef Šlerka, který mluvil o umělé inteligenci a změnách, které nás podle něj v nejbližší době čekají.

Chatovací aplikace ChatGPT od společnosti Open AI umožnila veřejnosti diskutovat s takzvanou umělou inteligencí a hodně sofistikovaným chatbotem. Společnosti jako Microsoft, Google nebo čínský Baidu přicházejí se svými vyhledávači, které tuto technologii využívají. Co to znamená pro naše budoucí pobývání na internetu a pro naši budoucnost obecně?

V souvislosti s chatGPT se mluví o revoluci, která se vyrovná vynálezu internetu. Skutečně jde o tak přelomovou technologii?

ChatGPT není tím, čím to začalo. Ale jde o okamžik, kdy byla nějaká technologie demokratizovaná a skutečně skokově se za pár týdnů navýšil počet jejích uživatelů. Velké jazykové modely už tu nějakou dobu jsou, ale nové je to, že najednou mají stovky milionů uživatelů. Je to podobné jako s internetem. Internet tu byl dlouho, ale svět se proměnil, až když ho dostaly do rukou miliony lidí po celém světě a nebyl jen v rukách univerzit, armády a bank. Přirovnal bych to k okamžiku, kdy si v polovině osmdesátých let každý mohl koupit osmibitový počítač. Umělá inteligence nás provází na každém kroku intenzivně už několik let, ale najednou ji může použít každý.

Pokud bychom měli popsat, co se stalo na technologické úrovni, tak se nestalo nic? Jen dojely nějaké procesy?

Myslím si, že ne. Když se řekne za poslední dobu, a myslím tím tři čtyři roky, což je taky změna, dříve se „poslední dobou“ myslelo tak patnáct dvacet let, tak ta mentální změna, kterou je zapotřebí absorbovat, je jiná. My máme s umělou inteligencí spojenou představu učení s učitelem. Někdo přišel a učil tu síť, jak říkám – dostanu za to za uši od lidí, kteří se tomu věnují delší dobu – rozeznávat kočičky a pejsky. Ale v případě velkých jazykových modelů už tomu tak není. Velké jazykové modely jsou v jádru naučené na nějakou autokompletaci na velkém korpusu dat. Neměly nic specifického, co by se učily. Učily se pokračovat v řetězci textů na základě řetězců jiných textů. Učily se to jako autokompletaci a ne jakoby za odměnu jako dřív. To vede k tomu, že nevíme, co přesně umí. A nevíme ani to, co znamená, když řekneme, že něco umí.

To je důvod, proč je to bezplatné a dostupné? Ta technologie se může na tom vzorku dobře trénovat.

Ne, ne. V tuto chvíli to není tak, že by se model GTP3 učil na interakcích s uživateli. Proč je to bezplatné a proč to můžou všichni používat? V předchozích letech bylo evidentní, že Big Tech toto vyvíjely a měly i relativně dobré výsledky, ale z nejrůznějších důvodů je nedávaly k dispozici nejširší veřejnosti. Důvody můžou být kombinované. V případě Googlu to bylo jednoduché – jak na tom vydělávat. Byznys model Googlu je v tom, že lidi platí za reklamu a za to, že rychle odejdou. Čím rychleji z Googlu odejdete, tím jste spokojenější. Tady by najednou začali nabízet odpovědi rovnou a kde je pak ta hranice, kdy začnou přicházet o peníze? Další důvod je ten, že to je pořád relativně drahé. Odbavit jeden dotaz ve vyhledávání je řádově levnější, jedna konverzace sice stojí pár centů, ale jsou tu sta miliony lidí.  Další důvod je reputační, nechcete, aby věc, kterou nemáte úplně pod kontrolou, začala uživatelům sprostě nadávat. Viděli jsme, jak akcie Googlu propadly o desítky milionů kvůli jedné odpovědi. V Open AI se rozhodli, že nejlepší je learning by doing. Dlouhodobě dávají svoje produkty k dispozici za malý poplatek. S chatGPT se rozhodli, že přidají vrstvu, která se naučila konverzovat. Rozhodli se, že to pustí mezi lidi, a pak se ukáže, co to vlastně všechno umí. Learning by doing převládlo. Myslím si, že je to především změna stylu.

Čtěte dále