Návrhy současných mírových iniciativ k míru nepovedou. Možná by přinesly i více obětí, říká analytik

Podcast Kolaps se u příležitosti prvního výročí ruské invaze na Ukrajinu natáčel živě. O dění na frontě jsme si povídali s Terezou Souškovou, Pavlem Baršou a Michalem Smetanou.

V pátek 24. února uplynul přesně rok od počátku ruské invaze na Ukrajinu, která šokovala a poznamenala celý svět. Právě tomuto tématu jsme se věnovali s politoložkou a novou ředitelkou Českého centra v Kyjevě Terezou Souškovou, politologem Pavlem Baršou a bezpečnostním analytikem Michalem Smetanou v podcastu Kolaps, živě nahrávaném v pražském klubu Fuchs2. Jak se za poslední rok proměnil jejich názor na Rusko, Ukrajinu a budoucnost Evropy? Co museli od ruské invaze přehodnotit? A co očekávají v dalších letech?

Je to skoro na den přesně rok od chvíle, kdy Ruská federace zahájila svou agresi na Ukrajině. Jak se za tu dobu proměnilo vaše vnímání Ruska, Ukrajiny, případně mezinárodní situace celkově?

Pavel Barša: Přesně v den invaze jsme s Janem Bělíčkem dělali rozhovor právě o situaci na Ukrajině. Já jsem v něm vyjadřoval podivení těch, kteří si mysleli, že znají Putina, jeho taktiku a to, co si v různých situacích dovolí a nedovolí. Vyjadřoval jsem nad ruskou agresí údiv, který byl u mě opravdu velký. Vždy jsem tvrdil, že je Putin oportunista a nikdy neudělá nic, co by mu nepřineslo okamžitě nějaké zisky. V ten den jsem měl pocit, že Putin udělal ze svého hlediska a ze své pozice hloupost. Že začal válku, kterou nemůže vyhrát. Překvapil mě samozřejmě také odboj ukrajinské strany. I americké tajné služby se domnívaly, že je otázka několika dnů či týdnů, než ruská armáda obsadí Kyjev, zlikviduje vládnoucí elitu, Zelenského a začne ovládat Ukrajinu.

Myslím, že Michal Smetana nebyl tolik překvapený ruským útokem a v našem rozhovoru vyjadřoval, že s invazí několik týdnů dopředu počítal. Co bylo zvláštní a nečekané pro tebe?

Týdny před samotnou invazí už bylo jasné, že nepůjde jen o rozšíření konfliktu na Donbase, ale o mnohem větší operaci. V tomto ohledu to pro mě nebyl šok. V té době jsem plánoval výzkum veřejného mínění v Rusku, chtěli jsme udělat nějaký rychlý průzkum mezi ruskou populací. Bylo nám totiž jasné, že jakmile začne válka, už to nebude možné. A to se skutečně stalo. Ta data jsem získal asi dva dny před invazí a bylo to jen tak tak. Tohle mě tedy nepřekvapilo, ale jiné věci určitě ano. Třeba způsob, jakým Rusko tu operaci vedlo, což Ukrajině nakonec pomohlo. Rusko mělo nerealistické předpoklady ohledně schopností své armády, ale i ukrajinské rezistence. Podcenilo také to, do jaké míry ukrajinské obyvatelstvo a síť proruských kolaborantů v zemi podpoří ruskou invazi. To, co bylo plánováno jako nějaká speciální operace, se nakonec shodou těchto okolností stalo regulérní válkou.

► Líbil se vám tento díl Kolapsu? Podpořte jeho vznik na Darujme.cz.

► Máte otázku nebo se chcete podělit o názor? Napište přímo redaktorům na [email protected].

Akce Kolaps Live: Rok od invaze na Ukrajinu je podpořena programem SAV21 Společnost v pohybu a veřejné politiky (Etnologický ústav AV ČR)

Čtěte dále