„Podle vedení jsme hloupí, když si myslíme, že bereme méně,“ kurýři Woltu dále stávkují. Podpořil je Středula

Partneři společnosti Wolt pokračují v akcích. Požadují lepší ohodnocení a transparentnost.

Po dvoutýdenní pauze kurýři Woltu vyhlásili další stávku a demonstraci na Václavském náměstí. Minulý týden se sice setkali kurýři, včetně zástupců organizátorů demonstrace, s vedením společnosti, ale výsledky to podle nich žádné nepřineslo. „Nedospěli jsme k ničemu, vedení bylo na jednání přítomné, ale vůbec nikam to nevedlo,“ řekl kurýr Aleš, který se jednání zúčastnil. Nátlakové akce tedy pokračují. Zatímco poprvé neměli nespokojení kurýři na své akci ani funkční megafon, tentokrát pod koněm postavili malé pódium. Účast se opět pohybovala okolo sta lidí, kurýrů a jejich podporovatelů.

„Politováníhodný pokles“

Jako první vystoupil s projevem kurýr Štěpán, který se už na první akci před dvěma týdny ukázal jako talentovaný řečník. Na začátek své řeči se krátce vymezil vůči přítomnosti členů KSČM, kteří se minule objevili s transparenty o podpoře své strany stávkujícím kurýrům. Důvodem rázného odmítnutí komunistů ze strany kurýrů je především postoj KSČM ke vpádu Ruska na Ukrajinu. „Toto se nedá akceptovat. Máme tu kurýry z Ukrajiny, naše kolegy, kteří tu s námi demonstrují. A co my jim máme říct? Jezděte s námi, choďte s námi na demonstrace, ale jsou tu individua, která obdivují jednoho diktátora, který vám vraždí a bombarduje města, tak to teda ne,“ vysvětlil Štěpán, proč je podle organizátorů otevřená přítomnost KSČM na akci nevítaná.

Dále už se Štěpán věnoval snižování odměn kurýrů. „Snížily se nám výdělky o dvacet až třicet procent a pro mnoho z nás je to drastické. Wolt snížení vehementně popírá a tvrdí, že k ničemu takovému nedošlo. Nejprve podle Woltu nastal politováníhodný pokles, ale pak se vše vrátilo do normálu na 200 až 250 korun za hodinu. Potom oznámili, že nám zvyšují výdělky zhruba o 10 až 20 procent, takže abychom tomu rozuměli, napřed nastal politováníhodný pokles našich výdělků, pak se to vrátilo do normálu a pak nám výdělky dokonce navýšily. Takže my vlastně bereme více než za starého systému, my jsme vlastně hloupí, když si myslíme, že bereme méně,“ ukazoval paradox komunikace společnosti Wolt, který podle něj dělá „z bílé černou“.

Jako další řečník se na malém pódiu objevil šéf českých odborů Josef Středula. Se svým projevem si získal sympatie stávkujících kurýrů. „Ideální by bylo, kdyby vedení Woltu skočilo na kolo nebo na skútr a ukázalo, jak se to má dělat, když oni vám snižují vaše výdělky,“ hlásal plamenně Středula. Chování vedení Woltu označil za zneužívání. „Toto nejsou svobodné podmínky podnikatele, je to nejhrubší práce, která zůstává bez řádné odměny,“ hřímal Středula. „Za mě, za odbory, za ČMKOS, jsme na vaší straně. Pojďme společně bojovat za konec levné práce a za důstojné pracovní podmínky nejen u Woltu, ale i u dalších platforem,“ uvedl Středula, který nabídnul spolupráci a podporu odborů, které vyjádřily solidaritu stávkujícím kurýrům Woltu. „Děkuju vám všem a držte se!“ zakončil šéfodborář.
S dalšími projevy vystoupili kurýři a kurýrka z Prahy, Brna, Plzně, Ostravy i ze Slovenska. Všichni se shodli, že podmínky se zhoršují a požadovali nápravu. Opakovali, že v autech tráví deset i dvanáct hodin denně a peníze sotva stačí na obživu. Mluvčí z Ostravy uvedl, že neustálý nový nábor kurýrů drží odměny na velmi nízké úrovni. Řada lidí si tak musí hledat práci jinde. Mluvčí z Plzně ocenil širokou podporu mezi kurýry, kteří se na úterý odhlásili z aplikace a nerozváží, a zmínil také podporu od řady zákazníků, kteří kurýrům rovněž vyjadřují svou podporu.

Na akci následoval „open mic“, kdy každý z přítomných mohl sdělit ostatním své zážitky. Následovaly často velmi emotivní výpovědi o celých dnech strávených rozvážkou s velmi malou odměnou. Po odečtení cen za benzín, opotřebení auta, zaplacení sociálního a zdravotního pojištění, servis a další výdaje kurýrům často mnoho nezbývá. Často také zaznívala nespokojenost s netransparentním systémem odměn a opakovaně se skandovalo „kurýr není otrok“ a „hanba Woltu“. Hněv kurýrů směřoval zejména na vedení sedící v kancelářích. „Oni si výdělky nesnižují,“ hřímal jeden z nich.

Transparentnost a lepší platy

Podle kurýra Štěpána v tuto chvíli není ani jasné, o jaké zvýšení by měli kurýři vůbec usilovat. Systém odměn totiž není transparentní a požadavky kurýrů tak těžko můžou mít konkrétní obrysy. Právě transparentnost proto podle něj musí být prvním požadavkem stávky. „Jádro problému tkví v tom, že do toho nevidíme. Není to v tuto chvíli jasné, kolik je za dodávku, kolik je za kilometr. Bylo nám řečeno, že to závisí na více faktorech, na počasí na tom, kolik je kurýrů v terénu a na dalších faktorech, ale toto je nepřijatelné. Je potřeba stanovit jasný sazebník, kolik je za kilometr a kolik je za objednávku,“ myslí si Štěpán. Netransparentnost podle něj vede i k tomu, že Wolt může kdykoliv snížit výdělky, aniž by to kdokoliv hned zaregistroval. Štěpán, Aleš i další kurýři vyjádřili odhodlání pokračovat v protestech, dokud nebudou jejich požadavky naplněny.

Čtěte dále