Rozhodnutí soudu je signál, že jsme v právu, vytrváme až do konce, říká odborář ke stávce v Nexenu

V jihokorejské firmě na výrobu pneumatik se od úterý stávkuje. Korejské vedení se ten samý den poprvé po čtyřech letech sešlo s odboráři. Soud potvrdil, že stávka není nezákonná.

V továrně jihokorejské firmy na výrobu pneumatik Nexen Tire u Žatce vstoupila v úterý ráno část zaměstnanců do stávky, a zastavili tak provoz továrny. Dlouhodobá jednání mezi odbory a managementem firmy ohledně kolektivní smlouvy byla neúspěšná, proto se místní Základní organizace Odborového svazu KOVO Nexen Tire rozhodla vyhlásit neomezenou stávku.  Závod v průmyslové zóně Triangle mezi Žatcem a Louny je první, který tato společnost zřídila mimo Asii, a zaměstnává něco přes tisíc lidí. Produkce podniku je až 11 milionů pneumatik ročně. Platy se v Nexen Tire poslední čtyři roky podle odborů nezvedaly, nástupní mzda operátora výroby je 22 700 korun. Požadavkem odborů je mimo jiné šestiprocentní nárůst mezd pro rok 2023.

„Více než tři a půl roku se snažíme o dojednání kolektivní smlouvy v této firmě. V září 2021 byla dohoda téměř před podpisem, ale zástupci korejského managementu ji odmítli podepsat,“ uvedl na tiskové konferenci odborů předseda OS KOVO Roman Ďurčo, který také zmínil, že zaměstnavatel označuje stávku za nelegální a chce nařizovat povinné přesčasy nestávkujícím zaměstnancům.

Odboráři z Nexenu poprvé po čtyřech letech viděli korejský management, do té doby s nimi nikdy nejednali.

Předseda místní odborové organizace Pavel Rohel popsal, že téměř čtyři roky trvající jednání o kolektivní smlouvě byla zdlouhavá a vedení je záměrně protahovalo. „V září 2021 byla kolektivní smlouva hotová a byla bezzubá, protože jsme ustoupili zaměstnavateli v době covidu. Přesto ji smetli arogantně ze stolu. Nikdy nepřišel na jednání nikdo z korejské strany, nikdy na jednáních nebyl nikdo kompetentní, kdo by nám odpověděl na naše otázky: ‚Ano, můžeme, jsme toho schopni‘, vždy jsme slyšeli jen odpovědi: ‚Ne, nevíme, nejde to‘,“ popsal Rohel roky vyjednávání.

Práce přesčas jako zbraň proti stávce

K tomu, aby zaměstnanci mohli vstoupit do stávky, museli splnit zákonné podmínky – vyhlášení stávky je fakticky možné pouze v určité fázi sporu o uzavření kolektivní smlouvy. Zákon totiž připouští využití stávky teprve ve chvíli, kdy mezi stranami proběhlo neúspěšně řízení před zprostředkovatelem. Stávka také musí být řádně ohlášena a musí s ní souhlasit dostatečný počet zaměstnanců. Poslední jednání, které mohlo odvrátit stávku, proběhlo v pondělí odpoledne, ale zástupci zaměstnavatele odmítli jednat. Ještě než stávka začala, upozorňoval předseda místní odborové organizace Pavel Rohel na to, že zaměstnavatel přemlouvá zaměstnance k případné práci přesčas, aby tak mohl nahradit nepracující stávkující zaměstnance.

Práci přesčas je přitom podle zákona možné konat jen výjimečně. Nedostatečné personální zabezpečení („podstav“), například i z důvodu stávky, nemůže zaměstnavatel řešit tím, že bude dopředu rozvrhovat zaměstnanci pracovní dobu v rozsahu vyšším, než kolik činí stanovená týdenní pracovní doba zaměstnance. Práci přesčas může zaměstnavatel nařídit pouze v rozsahu 8 hodin týdně. „Pokud by zaměstnavatel požadoval i další práci přesčas nad stanovený limit, lze ji se zaměstnancem pouze dohodnout. Chceme všechny zaměstnance požádat, abyste v případě, kdy chce zaměstnavatel nahradit práci stávkujících prací přesčas, podpořili naše společné požadavky a takovou práci odmítli,“ upozorňoval na facebooku Rohel své kolegy ještě před začátkem stávky.

V úterý ráno tedy zaměstnanci zahájili stávku a odjeli do Prahy před velvyslanectví Jihokorejské republiky. Po zhruba hodinové demonstraci, které se zúčastnilo něco přes sto lidí, se vrátili zpět. Během odpoledne se objevila zpráva, že některé linky v podniku běží. Pokud by si firma za tímto účelem najímala nové lidi zvenku, například prostřednictvím pracovních agentur, bylo by její jednání nezákonné. Stejně tak nezákonné by bylo, kdyby místa stávkujících nahrazovala lidmi, kterým by nařídila přesčasy delší než osm hodin týdně. Podle informací ČTK firma nové lidi nabírá a nabízí jim nástupní plat 30 000 hrubého.

Korejské vedení firmy se po letech dostavilo na jednání

Zástupci firmy Nexen Tire podali v pondělí návrh na předběžné opatření ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem, aby stávku přerušil a prohlásil za nezákonnou. „Máme rozhodnutí soudu, který tento návrh zamítl, takže stávka pokračuje dál, splnili jsme všechny podmínky,“ uvedl předseda OS KOVO Roman Ďurčo pro Alarm. Snaha zrušit stávku soudní cestou podle něj ukazuje, že vedení firmy teče do bot. „Zaměstnavatel po celou dobu věděl, že se to chystá, mohl jednat, a nesedl si ke stolu, takže co se nás týká, nebudeme rozhodně dělat žádné ústupky. Včera večer nás vyzvali k jednání a odboráři z Nexenu poprvé po čtyřech letech viděli korejský management, do té doby s nimi nikdy nejednali,“ popisuje Ďurčo okamžitou reakci korejského vedení a dodává: „My teď vytrváme až do konce. Za chvíli budou jejich ztráty takové, že by se jim bývalo bylo vyplatilo se dohodnout. Rozhodnutí soudu je dobrý signál pro zaměstnance, že jsme v právu.“

K jednání se vyjádřil i předseda místní odborové organizace Rohel: „Po čtyřech letech jednání jsme konečně jednali s korejským vedením. Předseda Kim zahájil jednání se stávkovým výborem. Po čtyřhodinovém jednání přislíbil do týdne odpověď na naše požadavky. Týdenní limit pro rozhodnutí bereme od zaměstnavatele jako úhybný manévr, aby získal čas a oslabil naše odhodlání,“ uvedl v prohlášení v úterý večer.

V médiích se objevila zpráva, že do stávky v úterý vstoupilo 191 lidí, spočítat, kolik přesně zaměstnanců se stávky účastní, je ale složitější. „Každý den se ty počty mění, jsou tam čtyři směny, dohromady je 1143 zaměstnanců, kolem 600 lidí se vyslovilo pro stávku, ti museli podepsat souhlas. A teď se to na těch směnách točí, dnes ve středu šla třetí směna do stávky a večer půjde čtvrtá směna, takže pak bude zaměstnavatel detailně vědět, kolik lidí aktivně vstoupilo do stávky,“ vysvětluje Ďurčo a ke snahám rozjíždět výrobu ještě dodává: „Oni se pořád pokoušejí linky rozjíždět, některým, kteří do stávky nešli, nabízejí podle našich informací pět až sedm tisíc za přesčasy.“ Důležité podle něj nyní je, že je provoz továrny ochromen, a pokud stávkující vytrvají, vyjednají si lepší podmínky. „Bude to jasný signál i pro další jihokorejské zaměstnavatele v Česku, že je potřeba vyjednávat a udržovat sociální smír.“

Po druhém dni stávky vypočítává předseda místní odborové organizace Pavel Rohel úspěchy, kterých zatím dosáhli. Zmiňuje účast na pochodu před továrnou, vyvolané jednání s korejským vedením a rozhodnutí soudu, který odmítl návrh zaměstnavatele na zastavení stávky. „Úplně jsme zastavili stroje v továrně a ke stávce se v průběhu druhého dne stávky přidává většina dělníků v továrně,“ uzavírá Rohel.

Autorka je redaktorka Alarmu.

Čtěte dále