Bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis skončil po napadení v nemocnici

Pětice mužů napadla v restauraci progresivního ekonoma a řeckého politika Janise Varufakise. Prý zaprodal Řecko během krize eurozóny.

Ekonom a bývalý řecký ministr financí byl v pátek 10. března napaden během večeře s manželkou a přáteli. Po deváté hodině vniklo do restaurace v athénské čtvrti Exarcheia pět zahalených mužů. „Nejste tu vítán, protože jste podepsal memorandum,“ vzkázali těsně před brutálním útokem. Podle Varufakise ho útočníci obviňují, že zaprodal Řecko během krize eurozóny trojici Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodnímu měnovému fondu.

„Varufakis se zvedl, aby si s nimi promluvil, ale oni okamžitě odpověděli násilím, divoce ho mlátili a natáčeli si to,“ udává oficiální vyjádření DIEM 25. Politik byl následně převezen do nemocnice v Evangelismos se zlomeným nosem a množstvím odřenin a pohmožděnin.

Následující den ráno se Varufakis vyjádřil na Twitteru: „Děkuji moc personálu nemocnice, děkuji vám všem za vaši solidaritu. Zůstaňme soustředění: je třeba truchlit za 57 obětí privatizace železnic. Podporujeme spontánní demonstrace mladých lidí, je to naše největší naděje, že se Řecko může změnit. Uvidíme se v ulicích.“ Také v následujících tweetech upozorňuje na tragickou srážku vlaků, kterou doprovázely protesty zaměstnanců železnic i veřejnosti. „Já se zotavím, na rozdíl od těch padesáti sedmi lidí,“ napsal.

Varufakis také vyvrátil, že by útočníci patřili mezi anarchisty, komunisty, levičáky nebo členy jakéhokoli hnutí. Jedná se podle něj o nájemné rváče. Jeden z útočníků byl však už dopaden policií a popsán jako „sedmnáctiletý anarchista,“ kterého policie zná z místních nepokojů.

Čtěte dále