Trump obžalován. Žalobce čeká obtížná práce, exprezident ze situace politicky těží

Po dlouhých měsících spekulací je tu první žaloba na bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa. Jaký může mít vliv na jeho politickou budoucnost?

Ve čtvrtek 30. března večer potvrdila řadě amerických médií Susan Necheles, právní zástupkyně Donalda Trumpa, že bývalý prezident byl obžalován manhattanskou velkou porotou. Trump se má dostavit k soudu v úterý 4. dubna. Text žaloby v tuto chvíli není veřejný. Jakkoliv o přesné podobě žaloby lze jen spekulovat, je známo, na co se zmíněná velká porota a manhattanský státní zástupce Alvin Bragg ve svém vyšetřování zaměřovali.

Žaloba rozhodně není překvapivá. O tom, že bude Donald Trump obžalován v některém z několika případů, které se týkají například držení utajených dokumentů po odchodu z úřadu nebo snahy zvrátit výsledek minulých voleb, se spekuluje dlouhé měsíce. A nynější newyorská žaloba byla středobodem mediálního zájmu už v uplynulých dvou týdnech poté, co Trump na své sociální sítí Truth Social v půlce března napsal, že očekává, že bude právě na základě této žaloby zatčen.

Nesnadný úkol žaloby

O manhattanském vyšetřování víme, že se točí okolo 130 tisíc dolarů, které měl Donald Trump skrze svého tehdejšího právního zástupce Michaela Cohena vyplatit pornoherečce Stormy Daniels. K platbě došlo těsně před volbami roku 2016 a měla herečce zamezit v medializování jejího tvrzení, že měla s Trumpem v nultých letech poměr. Cohen sám v souvislosti s těmito machinacemi stanul před soudem, v roce 2018 se k nim přiznal a odseděl si tříletý trest. Trump však tehdy obžalován nebyl.

V krátkodobém horizontu může žaloba Trumpovi paradoxně pomoct. Otázkou je, jak dlouho tento efekt vydrží.

Případ je poměrně komplikovaný a žalobu čeká nelehký úkol. Pokud se totiž neukáže, že se žalobce vydal nečekaně jiným směrem, bude muset před soudem dokázat nejen to, že měl být zmíněný výdaj 130 tisíc dolarů zahrnut do Trumpovy prezidentské kampaně, ale především, že si byl Trump plně vědom toho, že jedná nezákonně.

Samotné nesprávné vykázání této platby by bylo podle newyorských zákonů jenom relativně drobným přečinem. Žalobce Alvin Bragg tak bude muset dokázat, že k němu došlo v souvislosti jinými trestným činem – tedy že zmíněná platba pro Stormy Daniels byla de facto nelegálním příspěvkem na Trumpovu kampaň. Široké spektrum amerických právních expertů se proto shoduje, že žaloba to bude mít v tomto případě velmi těžké. Jednak kvůli obtížnému dokazování porušení zákonů, jednak proto, že se bude muset spoléhat na výpověď zdiskreditovaného Cohena. To vše navíc ve velmi polarizujícím a ostře sledovaném procesu s bývalým prezidentem USA, který – aby toho nebylo málo – opět kandiduje.

Politický boost

Kromě trestněprávní roviny je samozřejmě velkou otázkou, jaké bude mít případ politické dopady. V rámci republikánské strany se pomalu rozjíždí kampaň k prezidentským primárkám a uplynulý rok celá řada straníků více či méně opatrně otevírala otázku, jestli by v roce 2024 neměl za republikány kandidovat někdo jiný, méně skandály zatížený než právě Trump. Vyšetřování a žaloby na Trumpa teď ale paradoxně mají efekt semknutí amerických konzervativců za bývalým prezidentem.

I floridský guvernér Ron DeSantis, který je Trumpovým největším potenciálním primárkovým rivalem, reagoval na newyorskou žalobu jednoznačným odsudkem. „Zneužití právního systému pro účely prosazení politické agendy obrací právní stát naruby. Je to neamerické,“ psal DeSantis na twitteru.

Americká veřejnost pak podle průzkumů na žalobu nahlíží poměrně rozporuplně. Podle nedávného průzkumu Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že potenciální žaloba na Trumpa je politicky motivovaná, ale zároveň jsou podle ještě většího procenta dotázaných obvinění v kauze Stormy Daniels uvěřitelná. Podobné výsledky vycházejí i z ještě čerstvějšího Quinnipiac Pollu, podle kterého většina dotázaných obvinění považuje za závažná, ale taktéž politicky motivovaná (oba průzkumy byly pořízeny před potvrzením žaloby).

Z průzkumů zároveň vychází, že i republikánští voliči mají tendenci se za bývalého prezidenta postavit. Ostatně Trump navzdory veškerým skandálům (a možná i díky nim) vychází dlouhodobě z průzkumů jako nejoblíbenější politik mezi republikánskými voliči. Není proto divu, že americkými médii obíhají tvrzení, podle kterých se Trump těší na spektákl spočívající v tom, že by mohl být u soudu v poutech.

Vzhledem k semknutí spolustraníků i velmi obtížnému právnímu aspektu celého případu je tak zřejmé, že alespoň v krátkodobém horizontu může žaloba Trumpovi paradoxně pomoct. Otázkou je, jak dlouho tento efekt vydrží – jednak s ohledem na blížící se prezidentské volby, ve kterých už na rozdíl od primárek semknutí republikánů za žalovaným exprezidentem nebude Trumpovi stačit, jednak s ohledem na případné další žaloby vycházející z ostatních vyšetřování bývalého prezidenta. S odstupem může totiž aktuální žaloba být jen začátkem.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále