„Já jsem se nikdy nedopustil žádného sexuálního násilí.“ Feri u soudu spekuloval nad motivy trestních oznámení

Dominik Feri poprvé veřejně čelil konfrontaci státní zástupkyně a advokátky žen, na nichž se měl dopustit sexuálního násilí. Na řadu otázek nechtěl odpovídat. Naznačil, že za kauzou je vidina odškodného.

„Nevnímám tyto ženy jako někoho, komu bylo ublíženo, nevnímám je jako oběti trestného činu. Nikdy jsem nikomu neublížil, nikdy jsem nikomu neublížil v sexuální oblasti,“ řekl ve čtvrtek 27. dubna před soudem bývalý poslanec TOP 09 Dominik Feri. Zakončil tím další část hlavního líčení před Obvodním soudem pro Prahu 3, které probíhá už od února. Feri je obžalovaný ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj a hrozí mu až deset let vězení. Ani tentokrát Feri s médii nekomunikoval a rovnou zamířil do soudní síně v doprovodu své advokátky Zuzany Smítkové. Druhý advokát Václav Kučera, člen a sponzor TOP 09 a dle mnohých člověk, který se představuje přímo jako poradce Markéty Pekarové Adamové, na čtvrtečním stání chyběl.

Jde jim o peníze a slávu, myslí si Feri

Na rozdíl od úterního líčení byla většina čtvrtečního projednávání veřejná, a to proto, že kromě procházení listinných důkazů z přípravného řízení došlo i na výslech obžalovaného. Feri u soudu při konfrontaci často argumentoval tím, že od událostí uplynula dlouhá doba a na detaily si nevzpomíná. Ačkoliv deklaroval, že vypovídat chce, využil několikrát práva nevypovídat a na některé otázky odpovídat odmítl.

Feri opakovaně spekuloval, že první text, který o jeho nevhodném chování přinesly Alarm a Deník N, mohl některé ženy motivovat k tomu se prostřednictvím případu proslavit.

Součástí výslechu byla i otázka, co Feri od vypuknutí kauzy dělá. Uvedl, že je osobou bez zdanitelných příjmů a že se dva roky intenzivně věnuje této kauze a očištění svého jména. Dle svých slov žije z úspor. Jak velké jsou, říct nechtěl.

Feri se v obhajobě většinu času snažil upozornit na údajné rozpory ve výpovědi obětí, týkající se třeba toho, jestli měl při setkání s některou z nich kostkované, nebo proužkované kalhoty. Tím chtěl mimo jiné dokázat, že se obvinění nezakládají na realitě. Sex dle svých slov provozoval vždy konsensuálně. Opakovaně uvedl, že není možné, aby se probírané záležitosti staly tak, jak o nich vypověděly oběti policii a soudu.

Na otázku soudkyně Lenky Hájkové, proč by tyto ženy měly konstruovat křivé obvinění a jaký by byl jejich motiv vypovídat na policii, nejprve uvedl, že se nechce dopouštět spekulací. Následně ale dodal, že jedním z motivů žen by mohla být snaha získat pozornost médií a také snaha získat odškodné. „Vyslýchaný přítel jedné z žen uvedl, že má tato dívka problém sehnat si práci, slečna tady žádá náhradu ve výši milion dvě stě tisíc korun. Nechci spekulovat, může to být jeden z motivů,“ uvedl Feri.

Byla zajímavá

O jedné z obětí Feri uvedl, že s ní udržoval „románek“ a že byla „zábavná a zajímavá“. Nicméně na přímé dotazy zmocněnkyně Adély Hořejší, která se Feriho dotázala třeba na nejlepšího kamaráda oběti, její oblíbené kino nebo třeba značku cigaret, kterou tato žena kouří, nedokázal odpovědět. „Nevím,“ zněla nejčastější odpověď hned na několik otázek Hořejší.

Feri také opakovaně spekuloval, že první text, který o jeho nevhodném chování přinesly Alarm a Deník N, mohl některé ženy motivovat k tomu se prostřednictvím případu proslavit nebo v nich mohl vyvolat dojem, že se jim snad mohlo stát něco negativního. To však Feri opakovaně a důrazně odmítl. U soudu opět, stejně jako v únoru, zmiňoval, že se jedná o mediální kauzu, nikoliv o reálné záležitosti. „Hrají v tom roli média, hraje v tom roli davovost,“ řekl Feri.

Jako první Ferimu kladla před soudním senátem otázky státní zástupkyně Petra Gřivnová. Zajímalo ji třeba to, jak často Feri pije, jak časté byly v jeho životě večírky. Otázky přišly i na konzumaci drog. Řada svědků Alarmu v předchozích reportážích popsala, že Feri užíval kokain. Před soudem ovšem bývalý poslanec přiznal pouze kouření marihuany na střední škole. Později od Adély Hořejší přišly i přímé otázky na užití kokainu. Na otázku „Užil jste někdy v životě kokain?“ Feri nechtěl přímo odpovědět. Nepadlo tak ani ano, ani ne.

Nenaplnění vztahových očekávání

Na adresu samotných obětí se Feri opakovaně vyjadřoval s odkazem na jejich – dle jeho soudu – špatné duševní zdraví. Ve výslechu, který podstoupil ze strany své obhájkyně několikrát, upozornil na to, že se ženy rozhodně nechovaly tak, že by měly problém se svým tělem, a odkazoval na jejich facebookové profily. Dodal také, že přiložil ke spisu vlastní fotografie dotčených žen, a o jedné z obětí řekl, že se sama fotí ve vyzývavých pózách a toužila údajně být modelkou. „Je v tom rozpor, jejich fotky jsou až extravagantní,“ dodal bývalý poslanec.

Otázky se kromě samotných událostí, které jsou předmětem soudního líčení, opakovaně týkaly Feriho vztahu k ženám obecně i k těm, s nimiž vede soudní spor. Bývalý poslanec přiznal, že mohl říkat věci, kterými mohl některé ranit. Například jednu z poškozených, která v tu dobu byla nezletilá a odmítla s ním mít v jeho bytě sex, prý nazval puberťačkou. Dnes už by prý něco podobného neřekl.

Celou věc rámuje tím, že mohlo dojít k „nenaplnění vztahových očekávání“ ze strany žen, proč však nyní stojí před soudem, nechápe. „Nikdy jsem se nedopustil sexuálního násilí,“ řekl rezolutně a na dotaz své obhájkyně, jestli si myslí, že by ženy mohly být obětí trestného činu, jasně uvedl, že nikoliv.

Odročeno na červenec

Řada žen z Feriho okolí, s nimiž Alarm v několika reportážích mluvil, upozorňovala na to, že je Feri ponižoval či se k nim choval hrubě, když ho odmítaly. „Já si nevedu seznam toho, kdy jsem řekl něco neslušného,“ odpovídal Feri na dotazy zmocněnkyně Adély Hořejší.

Exposlanec tvrdí, že vyšetřování i soud mají negativní vliv na jeho život, což se projevuje i na jeho psychickém stavu. „Věnuju se něčemu, co mi dva roky destruuje život,“ uvedl Feri. „Před rokem jsem se pokusil o sebevraždu. Nedovedete si ani představit, co jsem prožíval,“ popsal v odpovědi na otázku, jestli své nevhodné chování nějak reflektuje. Informace o jeho možném predátorském chování označuje za nechutnou lež a pomluvy.

Soud bude pokračovat až na konci července. Pět odložených případů nyní leží u Ústavního soudu i u vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové – vede se u nich debata o právní definici, nikoliv o skutkové podstatě. Soudkyně Hájková pro média uvedla, že by u jedné z obětí mohlo dojít k vypracování nového znaleckého posudku. Je možné, že v červenci padne i rozsudek.

Autorka je redaktorka Alarmu.
Autor je novinář.

Čtěte dále