„Kdo má Českou republiku rád, říkají mu dezolát,“ fotoreportáž z demonstrace proti bídě

Přes výhružky eskalací a blokádami se další akce dezinfo scény pojmenovaná Česko proti bídě obešla bez incidentů.

Na závěr březnové demonstrace Česko proti bídě Jindřich Rajchl bojovně vyzval k blokádám vládních budov, pokud nebudou do 10. dubna splněna jeho ultimáta daná vládě. Blokády měly odstartovat právě na nedělní demonstraci 16. dubna. Přestože Rajchlův hlas zněl výhružně, nakonec byl naplánován jen pochod proti vládě a symbolické blokování jejích budov. I oznámený lidský řetěz před Úřadem vlády byl proveden pouze tak, že se dav na Čechově mostě rozdělil na dva a z velké dálky tak obešel celou vládní budovu.

Dezinfo scéna za Rajchla

Už zhruba půl roku se na Václavském náměstí jednou za pár týdnů schází tzv. dezinformační scéna, aby protestovala proti pádu tisíců domácností do chudoby a proti české vojenské podpoře Ukrajiny. Opět se jejím zástupcům víceméně podařilo zaplnit horní polovinu Václavského náměstí, byť dav byl i zde poměrně prořídlý. Počet účastníků na akcích nyní organizovaných stranou PRO multimilionáře Jindřicha Rajchla, který převzal štafetu po jiném dezinformátorovi Ladislavu Vrábelovi, každopádně i s ohledem na předchozí dvě demonstrace stagnuje.

Mluvčí na akcích strany PRO už jsou ustálení. Na Václavském náměstí vystoupil podporovatel czexitu Matěj Gregor, senátorka Jana Zwyrtek Hamplová, bloger „Vidlák“, předseda nezávislých odborů Bohumír Dufek a rovnou dvakrát, na začátku a na konci, Jindřich Rajchl. Novou tváří na pódiu PRO byl poslanec SPD Jaroslav Foldyna. A tradičně přidal písničku Petr Zuska. Jinak šlo o velkou one man show samotného předsedy Rajchla, který mluvil dvakrát na Václaváku a dvakrát i před Úřadem vlády, kam se po dlouhém pochodu Prahou dav přesunul.

Po více než hodinové cestě Prahou došla demonstrace až k sídlu vlády ve Strakově akademii. V neděli samozřejmě nebylo co blokovat, a tak řečníci opět pokračovali v protivládních proslovech, které se táhly další dvě hodiny.

I účastníci demonstrace a jejich folklor se do jisté míry opakují, stejně jako jejich novinářské pokrytí. V davu se prochází reportéři a reportérky a zjišťují názory účastníků. Dozvídají se o chudobě a sociální tísni, o pochybnostech v důvěryhodnost médií a všelijaké názory na válku na Ukrajině. Lidé ve vzájemných konverzacích zmiňují často právě sociální problémy a různou míru odmítání či nenávisti k ukrajinským uprchlíkům. Sjednocujícími motivy pak zůstávají nacionalismus a řeči o „nové totalitě“ a cenzuře, která se má projevovat různými snahami omezovat dezinformace, ať už na úrovni vlády, nebo neziskovek.

Po dvou hodinách na Václaváku vyrazil dav před Úřad vlády. Jen malá část demonstrantů působila agresivně a schopná se reálné agrese zároveň dopustit. Po zkušenostech z minulé akce dezinfo scény, která skončila konflikty a zatýkáním u Národního muzea, policie celé okolí muzea, kde byla opět proukrajinská a proevropská demonstrace, oddělila. Dav Rajchlových demonstrantů tak směrem k Úřadu vlády vyrážel kolem policejního kordonu, ale přestože i tentokrát došlo na skandování tradičního náckovského „Čechy Čechům“, obešlo se to bez incidentů a demonstranti ještě museli strpět posměšné poznámky mluvčího protiakce, jako „díky za vaše hluboké myšlenky, ale tady jste v Praze.“

Po více než hodinové cestě Prahou došla demonstrace až k sídlu vlády ve Strakově akademii. V neděli samozřejmě nebylo co blokovat, a tak řečníci opět pokračovali v protivládních proslovech, které se táhly další dvě hodiny. Mikrofonu se držel zejména sám předseda Jindřich Rajchl, který nakonec pohnutě a dlouze děkoval i svým rodičům a manželce. Po šesté hodině začala většina lidí mizet a zůstávali jen ti nejvytrvalejší, řada z nich vybavená na plánované přespání v blízkosti budovy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále