Láska není cit, láska je to, co děláme, vzkazují radikální romantici Fever Ray

Nový díl hudebního podcastu Soundsystém rozebírá desku Fever Ray a také vliv TikToku na současnou mainstreamovou hudbu.

Nový díl podcastu Soundsystém si posvítil na album Fever Ray nazvané Radical Romantics. „Je to deska o formách a podobách lásky a o tom, jak se dá vyjadřovat a praktikovat,“ prozradila na úvod Nora Třísková a posádka podcastu se pak shodla, že je to jejich nejpopovější a nejpřímočařejší deska, ale zároveň skrývá několik překvapivých experimentů. „Předchozí desky byly velmi radikální a politické, byly ve znamení vyšlapávání prostoru pro to, kde chceš žít a podle jakých hodnot. A teď přichází ta nejtěžší fáze, opravdu podle nich žít,“ konstatuje Michaela Peštová.

Deska z velké části vznikala během pandemie, kdy jsme měli dost času přemýšlet o tom, kdo jsou ti nejdůležitější lidé v našem životě a jestli jsou to opravdu ti, s nimiž jsme museli trávit čas během lockdownů. To u spousty lidí mohlo vést k redefinování své role ve vztahu nebo ke zpochybnění dominance nukleární rodiny. V rozhovorech Fever Ray tvrdí, že je potřeba změnit vnímání lásky, která je v moderním světě až příliš spojená s city a ignoruje se její praktický rozměr – víc než cit je láska to, co děláme, a spočívá v každodenní péči o druhého člověka. Ta je ale, jak připomíná Michaela Peštová, v naší společnosti vyhrazena skoro výhradně ženám.

Radical Romantics řeší velká a závažná témata, Fever Rey se ale nebojí použít také humor, což je vidět hlavně ve vizuální prezentaci desky. „Bizarní klipy připomínají, že není potřeba všechno brát vážně a že život má i svůj groteskní rozměr,“ podotýká na závěr první části Karel Veselý. Ta druhá je věnována sociální síti TikTok a tomu, jak čím dál víc ovlivňuje provoz současného mainstreamového popu.

Na začátku března se na vrchol amerického žebříčku vyšplhala sedm a půl roku stará skladba Die For You kanadského zpěváka The Weeknda. Mohly za to virální klipy z TikToku, které píseň vrátily do oběhu a udělaly z ní nečekaný hit. Ve stejné době v žebříčku bodovala také Lady Gaga s písní Bloody Mary, která původně vyšla už v roce 2011 a teď ji oživily tiktokové montáže s klipem ze seriálu Wednesday. Tiktoková viralita ale dělá hity i z nových tracků, jako je třeba If We Ever Broke Up dosud neznámé zpěvačky Mae Stephens.

TikTok nedávno překročil miliardu uživatelů a podle Soundsystému namíchal svůdný koktejl, který je postavený na interaktivitě. „Lidé si sami můžou vytvářet vlastní obsah, který je spojený hudbou, vkládají do něj vlastní příběhy nebo emoce. Tancování, lipsyncing, plus písničky, setting a tvoje image,“ říká Karel Veselý a Michaela Peštová dodává: „Můžeš být na chvíli ta hvězda z MTV. Ty jsi ten, kdo hraje v klipu, kdo jde ulicí. All lights are on you a kamera míří na tebe.“

Popularita některých písní na TikToku zároveň zpěvně ovlivňuje to, jak se dnes dělá pop, protože každý chce udělat hit, který bude trendovat. Proměnil strukturu písní – klíčové je aby píseň měla patnáctivteřinový „háček“, se kterým si pak budou moci lidé na síti pohrávat. Někdy – jako v případě písně Unholy od Sama Smitha a Kim Peteras – můžou fanoušci zjistit, že tiktokový „hook“ je vlastně už píseň samotná a nic dalšího se v ní nestane. „Úspěch TikToku mění i vzhled ostatních aplikací. Třeba Spotify chystá nový update, který bude obsahovat i feed příspěvků podobný TikToku,“ zmiňuje Nora Třísková a používá slovo „tiktokizace“, které je dnes slyšet všude od designu po marketing. Nora ale také připomíná bezpečnostní hrozby, které jsou s čínskou aplikací spojené – Univerzita Karlova například svým studentům nedoporučuje aplikaci instalovat na zařízení, která jsou nějak spojená s výukou na škole.

Soundsystém jako obvykle doporučuje nové zajímavé desky, ohlíží se za koncerty a zve na ty, co se chystají. Nechybí ani rubrika Co nás se*e a výhled na chystané desky. V dílu se také dozvíte, jestli je TikTok budoucnost popu, anebo už spíš jeho současnost? Co vzkazují Fever Ray puberťákům, kteří šikanují jejich děti, a kdo si chystá vínové sako na křest alba Amelie Siba?

Pokud chcete držet krok se Soundsystémem a poslechnout si hudbu, o které je řeč, sledujte kurátorovaný playlist na Spotify.

Playlist:

Fever Ray – Radical Romantics
Dry Cleaning – Stumpwork
Amelie Siba – Gently Double A
Yves Tumor – Praise the Lord Who Chews But Which Does Not Consume
Kali Uchis – Red Moon in Venus
Fae Bestia – Alegorie

Čtěte dále