Nejhorší ministr financí opět v akci: díru v rozpočtu mají na zvýšeném DPH zaplatit ti nejchudší

Zbyněk Stanjura přišel uprostřed rekordní inflace s návrhem na zvýšení inflace. Ve Francii by podobný návrh zastavil dopravu a svrhl vládu.

Inflace devastující české domácnosti skoro nejvíce v Evropě ani letos neklesne pod dvojciferné číslo. Česká národní banka, která má boj s inflací v popisu práce, se pod Alešem Michlem k situaci už ani nevyjadřuje. Mezinárodní měnový fond letos Česku věští recesi.

Česká vláda se ale podle všeho bojí, že lidé neví, co s penězi, nebo že je u nás zbytečně lacino. A tak přišel ministr financí Zbyněk Stanjura s návrhem na změnu DPH tak, aby skoro vše zdražilo. Premiér Fiala sice v úterý přispěchal s prohlášením o jakémsi úniku nehotových podkladů, které nelze brát vážně, ale tím situaci pouze zhoršil.

Díru v rozpočtu tak budou lepit nejchudší, aby se bohatým nemusely zvyšovat daně.

Ony „uniklé“ podklady rozeslal Stanjura koaličním partnerům a v pondělí večer je hájil v Událostech České televize. Únik podkladů vypadá jinak. Tohle je naopak standardní vypouštění hromady nápadů, kdy ministr či vláda prostě čekají, až někdo spočítá, co náhodně navrhli, a také aby otestovali, co budí největší odpor a co by jim naopak mohlo projít. Takhle se totiž v Česku dělají zásadní reformy.

Češi šetří prakticky nejvíce z celé Evropy, počet lidí, kteří nedokážou vyjít s příjmy, roste a konec inflační spirály je stále v nedohlednu. Komunikace vlády v případě tak zásadní změny, jako je DPH, připomíná komunikační chaos Andreje Babiše během epidemie.

Stanjura hledá peníze, které rozpočtu sám sebral

V navrženém případě by dle Stanjury rozpočet získal přes 20 miliard korun. Takže si znovu připomeňme, že vláda hledá peníze, o které se sama připravila. Konkrétně ODS a její ministr financí, když spolu s Babišem a SPD protlačili zrušení superhrubé mzdy a sebrali tak rozpočtu dnes již více než 100 miliard korun. Stanjura tehdy tvrdil, že není žádný problém tyto peníze uspořit a zrušení daně oslavoval slovy „státu dieta prospěje“. V posledních měsících to spíš vypadá, že je Stanjurovi z této diety akorát špatně.

Dnes premiér tvrdí, že „debata o způsobu snížení schodku státního rozpočtu je velice komplexní a náročná. Na různých pracovních úrovních trvá už od konce minulého roku a je do ní zapojeno několik desítek expertů, jak z řad ekonomů, tak expertů stran a státních úředníků.“

Takové už jsou holt konce populistů, když je dožene vlastní nezodpovědnost a ideologická zaslepenost. Petr Fiala hasí problém slovy, že vláda řeší celý rozpočtový problém teprve posledních pár měsíců, a výsledkem je zmatený návrh změn DPH, který raději rovnou zlehčuje.

Ten v navržené verzi chce zrušit současné sazby 10, 15 a 21 procent a nově mít pouze sazby 14 a 21. Fiala i Stanjura pak mluví o tom, že ve snížené – tedy 14procentní – sazbě by měly být jen odůvodněné věci. Abychom si udělali jasno, tato snížená sazba bude patřit k těm nejvyšším v Evropě a na místě by tak spíše bylo označení vysoká sazba DPH a ještě vyšší sazba DPH.

Česká solidarita: díru v rozpočtu zaplatí nejchudší

Třeba potraviny by po úpravě DPH přešly z 15procentní sazby na 14procentní. Ještě než začnete bouchat šampaňské, že by rekordně drahé potraviny mohly o jedno procento zlevnit, je dobré se nadechnout a podívat se, co znamená snížená sazba v kombinaci s potravinami v zemích okolo. V Rakousku a na Slovensku je to 10 procent. V Německu pouhých sedm, a přesto se zde vede debata o nebývalé drahotě, a v Polsku je daň na potraviny rovna nule. Jinde v Evropě, jako třeba v Itálii nebo Francii se pohybuje daň v případě potravin okolo pěti procent. A pokud si jezdíte pro drahé potraviny veřejnou dopravou, Stanjura vám ji zdraží o čtyři procenta. Nemít auto český stát trestá, kde může.

Asi není třeba dodávat, že kdyby ve Francii „unikl“ na veřejnost podobný návrh jako ten Stanjurův, nehořely by nejspíš jen obvyklá auta, ale i parlament. A zcela oprávněně, protože přijít v časech rekordní inflace s návrhem na zdražení léků, vody, tepla, palivového dřeva nebo veřejné dopravy, jako je tomu v případě Stanjurovy reformy, je nehoráznost. Zato v této kulturou nepoznamenané zemi nepřekvapí návrh zdražení knih nebo vstupného na kulturní akce. Rozpočtu to sice nepřinese reálně nic, ale proč si do kultury prostě jen tak nekopnout. Tomu z druhé strany odpovídá plán snížit naopak daně z loterií.

Zatímco zrušení superhrubé mzdy přisypalo peníze do kapes především bohatším a bohatým, zvyšování DPH funguje obráceně. Čím míň peněz máte, tím víc vás růst DPH bude bolet. Když jste nemocní, za léky zaplatíte bez ohledu na cenu a ani hlad nelze obelstít. Díru v rozpočtu tak budou lepit nejchudší, aby se bohatým nemusely zvyšovat daně. Tak vypadá česká solidarita neboli návrh z dílny nejhoršího porevolučního ministra financí, Zbyňka Stanjury. Jako bonus získáme vyšší inflaci, více chudoby a více problémů. Díky, Zbyňku.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále