„Nová totalita“ a „cenzura“. Ideologicky nesourodá dezinfo scéna pod značkou Rajchlova PRO sílí

Novinkou na nedělní demonstraci Česko proti bídě bylo zdůrazňování rizika falšování voleb skrze korespondenční volbu.

Sanep a o pár dní později i Kantar potvrdily rostoucí preference strany PRO multimilionáře Jindřicha Rajchla. Stačilo mu k tomu několik úspěšných demonstrací a důsledně antisystémový přístup. Celá tato antisystémovost přitom spočívá hlavně v obhajobě dezinformací, a to nejen jako legitimního zdroje informací ale jako perspektivy, jak se dívat na svět. Přestože Tomio Okamura a v poslední době čím dál více i Andrej Babiš celkem okatě nadbíhají konspiračním voličům a používají jejich termíny jako „nová totalita“, právník Rajchl s minulostí antivaxerského aktivisty je v tomto oboru těžší váha. Zatímco Babiš i Okamura spíše surfují na trendech současné ultrapravice, Rajchl je jedním z jejich tvůrců.

Pokud se podíváme na výběr řečníků na demonstracích pořádaných Rajchlem a na to, co tam říkají, tak jejich politická ideologie je především nesourodá. I když kritizují chudobu, kterou se v letácích a propagaci svých demonstrací nejvíce zaštiťují, samotní řečníci Rajchla nevyjímaje dávají přednost dost zamlženým vymezením. Například vládní plán na zvýšení DPH nekritizovali kvůli jeho nepoměrnému dopadu na chudší část populace, ale spíše pravicově, tedy že peníze mají zůstávat lidem. Chudoba je pro ně spojena s globálními plány zakonspirovaných elit a funguje jako důkaz těchto plánů, v jejich pohledu se nejedná o systémovou a strukturální nespravedlnost.

Zatímco Babiš i Okamura spíše surfují na trendech současné ultrapravice, Rajchl je jedním z jejich tvůrců.

Stejně jako jiná nacionalistická hnutí v minulosti preferují i rajchlovci apely na národní suverenitu před důrazem na solidaritu a sociální spravedlnost. Na tom není nic nového. K tomu ale nová hnutí, jako je PRO, přidávají důraz na dezinformace, jejichž omezování je pro ně důkazem cenzury (a to v podstatě i jen jejich pouhé vyvracení). Tato cenzura je pak projevem nové totality, která neumožňuje svobodu slova. Sama „nová totalita“ střídavě začíná, hrozí, případně už v ní žijeme dnes.

Falšování voleb

Dezinformační novinkou, která je předvolebním tématem například u slovenských sousedů, je falšování voleb. Novinář Juraj Brezáni z deníku Postoj.sk s odvoláním na policii píše, že narativ o falšování voleb má být u našich východních sousedů nejrozšířenější dezinformací v roce 2023. Na včerejší demonstraci v Praze se toto téma objevilo v podobě odporu k přijetí zákona o korespondenčním hlasování. Proti korespondenční volbě se nedávno stavěl taky prezidentský kandidát SPD Jaroslav Bašta. Dílo zkázy pak prý kromě korespondenční volby dokonají politické neziskovky. „Účast politických neziskovek měla za následek vítězství progresivistických kandidátů v USA, Rakousku a naposledy v Německu,“ citoval baštu server Forum 24.

Nejhlasitěji proti korespondenčnímu hlasování na Rajchlově demonstraci hřímal poslanec Jaroslav Foldyna, i podle něj by to mohlo vést až k falšování voleb. Inspirací konspirátorům celého světa je samozřejmě bývalý americký prezident Donald Trump. Po porážce Donalda Trumpa v prezidentských volbách v roce 2020 se mezi jeho voliči stala tato „Velká lež“ jednou z dosud nejrozšířenějších konspiračních teorií v USA, ještě v roce 2022 jí věřilo okolo 70 procent Trumpových voličů.

Když můžou lhát média, proč by nemohly být zfalšované volby? V nové totalitě je možné všechno. Rajchl tak nepotřebuje příliš pevnou politickou ideologii ani program, který by někdo studoval nebo vůbec četl. Politický kapitál může čerpat ze ztráty důvěry v instituce a důvěry vůbec. Politickým vyjádřením této nedůvěry jsou dezinformace a boj proti nové totalitě.

Deextremizace

Sám Rajchl a jeho lidé z PRO přitom často zdůrazňují, že nejsou žádní extrémisté, že nejsou vůbec proruští (čímž v neděli zmátli část demonstrantů), že nejsou dokonce ani pro vystoupení ze struktur Evropské unie a NATO. Také z pódia prakticky neútočí na uprchlíky z Ukrajiny a tato nenávist tak na jejich akcích zůstává veřejně nevyslovená a projevuje se v jen v poznámkách a výkřicích části demonstrantů. Za touto deradikalizací samozřejmě může být snaha odlišit se od Okamurovy SPD spolu s politickým kalkulem do budoucna. Pokud se v dalších výzkumech preferencí potvrdí šance PRO dostat se do sněmovny, bylo by zajímavější mít širší potenciál než se jen přetahovat o voliče s SPD.

Naopak na úrovni konspirací dá Rajchl prostor kde komu. Na jeho akcích pravidelně mluví antivaxerka a covidová dezinformátorka Petra Rédová, která rovněž za PRO neúspěšně kandidovala do Senátu, cituje se Soňa Peková a prostor i uznání tak dostávají lidé často hlásající produkty ruské propagandy. Proč potom zkoumat detaily a rozlišovat vztahy partají k EU, když se falšují volby, funguje totalita a ekologičtí fanatici z Bruselu chtějí lidem vzít „demokracii a auta“. Rajchlova radikalita a obliba stojí na důvěře k dezinformacím, a nejen jeho ochotě je politicky hájit.

Důvěra nebo nedůvěra ke konspiračním teoriím a různým nepravdivým nebo polopravdivým zprávám na jakékoliv téma hraje větší roli než běžně chápané politické přesvědčení. Na předchozích akcí řečníci z pódia běžně zdravili „plný Václavák“ a sto tisíc lidí, přestože bylo zcela zjevné, že to není pravda. Stačilo se projít po náměstí a opravdu plno bylo jen úplně nahoře, přesto jsem několikrát zaslechl i mezi lidmi, že média o jejich počtech lžou, a že skutečně zaplnili Václavák. Ochota něčemu věřit „proti mainstreamu“ zakládá toto politické společenství. To samozřejmě neznamená, že se mají ignorovat sociální faktory, které ženou tisíce lidí do náruče falešných spasitelů.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále