„Řetězové maily nikoho nemobilizují. Přikládáme jim větší význam, než mají,“ říká sociolog Císař

Hostem dalšího dílu podcastu Kolaps byl sociolog a politolog Ondřej Císař z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Na Václavském náměstí se co pár týdnů schází demonstrace organizované Jindřichem Rajchlem. Na politickém prostoru, kam se snaží dostat, je už ale poměrně plno. A také Andrej Babiš si někdy osvojuje radikální rétoriku, k vládě je ale kritický také v ekonomických otázkách. Hodně se mluví o vlivu dezinformací, fake news a podobně. A někde se mluví také o šancích ČSSD vrátit se do parlamentu. Nejen o tom všem mluvil v Kolapsu Ondřej Císař.   

Minulý víkend se v Praze na Václavském náměstí odehrála již třetí demonstrace organizovaná stranou PRO Jindřicha Rajchla. Vy ji ale nepovažujete za extra významnou událost?

Záleží, s čím to srovnáme. Pokud to srovnáme s akcemi environmentálního hnutí, tak to vychází jako velká akce. Pokud to ale srovnáme s akcemi odborů, které v minulosti podobné protesty proti vládě organizovaly, tak ty byly mnohem větší. Záleží na tom, s čím srovnáváme. Ale já to jednoduše nepovažuji za velkou událost.

Je podle vás Rajchlovo hnutí v něčem nové?

Na této straně politického spektra už máme různých subjektů hodně. Některé z nich jsou dobře etablované, máme SPD a starší projekty Tomia Okamury. SPD se daří budovat členská základna, což je novinka, dřív to bylo jen kolem Okamury. Vedle toho je celá řada subjektů jako Trikolora a pak je tu historie subjektů, které se objeví, něco zorganizují a nahradí je jiné. Čili mám tendenci to vidět jako jeden z dalších pokusů, které se mohou snažit přetlačovat s SPD o nějakou podporu, ale nevidím v tom nic extra nového.

Dá se říct, co tyto subjekty spojuje, respektive definuje?

Je to autoritářská radikální pravice. Ale nemůžeme politiku vidět jako jednorozměrný prostor, nedá se říkat jen levice a pravice. Proč KSČM říkáme levice, když je to konzervativní strana? SPD má zase ekonomicky v některých ohledech spíše levicový program.

Tyto subjekty se primárně mobilizují na kulturních tématech, která přinášejí otázky spojení s migrací, vztahem k EU. Otázky, které nejsou zařaditelné do ekonomické dimenze. Oslovují programem, který je založený na nacionalismu a autoritářství, takový ten „právo a pořádek“. Ekonomické otázky jsou spojené s velkými politickými stranami, v minulosti to byla ODS na pravici a ČSSD na levici. Toto se proměnilo, ale ty ekonomické otázky hrály zásadní roli a teď budou hrát ještě větší. Strany jako SPD hledají v tomto systému díru na trhu a snaží se artikulovat svou pozici a rozbít rovnováhu založenou na ekonomických otázkách.

Čtěte dále