Slovensko pro ochranu LGBTQ+ osob nic nedělá. Čeští queer aktivisté bojují i za ně

Od vraždy v bratislavském baru Tepláreň uplynulo přes půl roku. Slovensko ale nepodniklo žádné kroky na ochranu queer osob, naopak chystá zákon znemožňující úřední změnu pohlaví.

„Trans* osoby na Slovensku nemají ani teď cestu k úřední změně pohlaví jednoduchou. Musejí procházet náročnou sérií lékařských prohlídek a zákroků, jejichž součástí je například psychiatrické vyšetření nebo hormonální terapie. Pokud by zákon o rodném čísle prošel druhým čtením, znemožnil by úřední tranzici úplně. Tím by dala slovenská poslanecká sněmovna jasně najevo, že pro ni kvalita života trans* lidí není ani v nejmenším důležitá,“ vysvětlil Antonín Zhořec z Amnesty International redakci Alarmu, proč se česká pobočka organizace rozhodla podniknout kroky na podporu slovenské LGBTQ+ komunity.

Po tragické homofobní vraždě loni v říjnu část slovenského obyvatelstva doufala, že země přijme opatření, která sníží míru diskriminace queer lidí. Bohužel se tak nestalo. Gayové a lesby se na Slovensku stále nemohou registrovat a trans osobám navíc hrozí, že nebudou moci podstoupit úřední změnu pohlaví, kvůli čemuž by nemohly mít doklady shodující se s jejich identitou. To by znamenalo sociální coming out v každé situaci, kdy je třeba prokázat totožnost – třeba v hotelu, na poště či při dopravní kontrole.

Po tragické homofobní vraždě loni v říjnu část slovenského obyvatelstva doufala, že země přijme opatření, která sníží míru diskriminace queer lidí. Bohužel se tak nestalo.

„Obáváme se, že schválení takového zákona povede i k větší stigmatizaci LGBTQ+ osob a jejich zneužívání k politickým účelům. LGBTQ+ lidé nemají být politické téma, které se účelově použije pro získání většího množství hlasů. Jedná se o lidi, kteří mají právo na respekt, uznání a plné začlenění do společnosti,“ říká tisková mluvčí Amnesty International.

Právě Amnesty International ve spolupráci se spolky Transparent, Jsme fér a Prague Pride pořádá ve čtvrtek 27. dubna od 17 hodin v Praze před slovenskou ambasádou solidární akci. „Během akce budeme vyzývat poslance a poslankyně, aby zákon o rodném čísle nebyl schválen. K tomu využijeme petici, ale také fotokoutek a letáčky, na kterých budou mít lidé, kteří se akce zúčastní, seznam slovenských politiků a političek, na něž mohou apelovat na sociálních sítích,“ popisuje plán akce Zhořec.

Na akci promluví například i moderátorka pořadu V Tranzu Lenka Králová nebo režisér David Tišer, jenž přečte příběhy slovenských trans osob popisujících, jaký vliv by na jejich život mělo schválení zmíněného zákona. Jednou z nich je i Nicol z Prešova: „Moje rodina mě podporuje, ale pokud si nenechám změnit doklady na ženské, nikdy se nebudu cítit pohodlně, když budu vysvětlovat svůj soukromý život. Nikdo mě nebude brát vážně.“ Pokud zákon, který se bude projednávat začátkem května, vstoupí v platnost, bude mít Nicol na svých dokladech jméno, které jí bylo uděleno při narození, spolu s původním rodným číslem a písmenem M.

„Snaha omezovat práva trans* osob v zemi, kde před nedávnem došlo k vraždě dvou queer lidí v baru Tepláreň, nás nenechává chladnými. Spojit se se slovenskou pobočkou Amnesty International a českými organizacemi chránícími práva queer lidí se nám jevilo jako nevyhnutelné. Nesmíme dovolit, aby byla pošlapávána lidská práva už tak marginalizované skupiny,“ uzavírá Zhořec důvody, proč se české lidskoprávní organizace rozhodly podpořit své slovenské kolegy.

Čtěte dále