Tradiční rozum Jany Zwyrtek Hamplové: proti „covidové totalitě“ a „ukrajinizaci“, ale za rasismus a segregaci

Během senátní diskuse o diskriminaci senátorka Jana Zwyrtek Hamplová mimo jiné navrhla segregaci Romů ve školách. Prý by to bylo rozumné.

Senátorku Janu Zwyrtek Hamplovou myšlení nebolí. Nemá problém sdílet jakýkoliv nesmysl, pokud tento nesmysl podporuje její vidění světa. Nedávno uvěřila, že se na Olomoucku šíří tuberkulóza kvůli výcviku ukrajinských vojáků. Později informaci stáhla s tím, že šlo o snahu ji poškodit. Občas to zkrátka působí, že vlastně moc neví, co říká. Ráda se ohání zákony, upřímností a právním státem, ale když se jí to hodí, neváhá sdílet video motivačního řečníka a konspirátora Marcuse Revolty, který by prý vládu „vyhodil“ – pokud by byla manažerem jeho firmy.

Šířila také petici pojmenovanou „Zabraňme ukrajinizaci českého školství“, která je tak blábolivá, že není úplně jasné, o co jejím autorům přesně šlo. Píše se v ní například: „Ukrajinským reformám školství v době vlády prezidenta Zelenského a jeho ministrů hrozí výrazná ideologická politizace. Je snaha Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR vedena a motivována tzv. záměrnou ukrajinizací naší společnosti?“ Autoři petice asi předpokládali, že se kvůli dětem z Ukrajiny budou měnit osnovy dějepisu, občanské výchovy nebo něco podobného. Senátorka petici proti neexistujícímu nebezpečí každopádně uvítala.

Covidová totalita

Zwyrtek Hamplová byla také jednou z výrazných osobností „antivaxerské“ konspirační scény. Toto angažmá jí minulý rok pomohlo ke zvolení do senátu a svoje myšlenky tak nyní může šířit jako členka horní komory parlamentu. A to taky dělá. Ve čtvrtek tak vyrukovala s neskrývaným rasismem a navrhla segregovat třídy na českých školách. Přitom právě segregace dětí byla jednou z jejích největších obav během pandemie covidu. „Máme tu diskriminované děti, kterým odpíráme právo na vzdělání jen proto, že to chtějí politikové,“ psala Hamplová v roce 2021 a časy, kdy si jako neočkovaná, a tedy podle sebe „oběť diskriminace“, nemohla dát v teple na benzínce kávu, připomněla i v senátu.

Konspirační teoretici z dezinfo scény jako by považovali i prokázané dezinformace za hodnotu, kterou mají bránit.

„Chceme ve školách oddělené záchody, stoly a místnosti? Chceme rozdělovat naše děti na vyvolené a nevyvolené?“ ptala se během pandemie plamenně a na srdci jí při tom ležely neočkované děti, které však do škol mohly – pokud tedy byly otevřené. V roce 2023 nicméně sama navrhuje segregaci škol, romským dětem chce upřít rovný přístup ke vzdělání a tvrdí, že tím dětem pomůže, aniž by pro to měla jakékoliv podklady.

Luxus na cele

Těžko říct, co si Zwyrtek Hamplová odnesla ze sociální demokracie, za kterou byla kdysi poslankyní, ale na svém blogu byla vždy věrná tupé dojmologii a s fakty si hlavu nelámala. „Uvědomujeme si, že to všechno my platíme? Ty garsonky a menu a nekuřácké cely, nejlépe s televizí, fitkem a zdravou a hodnotnou stravou?“ napsala v roce 2016 na adresu údajného luxusu v českých věznicích. Český vězeňský systém má určitě obrovskou řadu nedostatků, ale přílišný luxus na celách mezi ně opravdu nepatří. Je běžné, že padesát lidí má k dispozici jednu varnou konvici, prakticky všechny věznice jsou přeplněné a nedostává se jim dostatek personálu ani peněz. Popsat cely jako „garsonky“ a „nejlépe s televizí“ může jen někdo, koho fakta nezajímají, tedy někdo jako Jana Zwyrtek Hamplová.

Absurdní popis luxusu v českých věznicích a úlety jako kritika pomoci uprchlíkům vedly Zwyrtek Hamplovou k sugestivním proklamacím. „Nechci žít v zemi, kde mladé maminky dostávají v porodnici horší večeře než vrahové ve věznicích,“ psala. Vězňové, „nemakačenka“, uprchlíci a dnes samozřejmě i ukrajinské děti – seznam falešných nepřátel „poctivých pracujících rodin“ bude vždy dlouhý. Ve skutečnosti podobná politika nepomáhá ani oněm poctivě pracujícím, kterými se senátorka zaštiťuje. Samotná segregace kvalitu škol nezlepší a jejich problémy nevyřeší, naopak může vést k dalšímu úpadku školství a v důsledku toho celých regionů. I „poctivě pracující“ se navíc může někdy ocitnout bez práce, onemocnět nebo přijít o domov a právě v tu chvíli potřebuje solidaritu, a ne kontrolu.

Tradiční rozum

„Není to diskriminace, je to úplně rozumný krok,“ vysvětlovala senátorka svůj záměr budovat školy po vzoru apartheidu. Etnicky definované školy by podle senátorky měly pomoci i romským dětem. Jak, to už pochopitelně neříká. Odborníci dlouhodobě upozorňují, že takové opatření nepomůže nikomu a ničemu, naopak české školství potřebuje lepší integraci všech skupin a především vyšší kvalitu, která zejména v regionech upadá – jenže to Zwyrtek Hamplovou nezajímá. Vždy raději navrhne pseudořešení, tentokrát rasistické, které za viníky označí ty úplně nejslabší, kterým se podle ní pomáhá příliš. Senátorka, která se ráda pokládá za odvážnou a upřímnou bojovnici proti špatným „pořádkům“ je ve skutečnosti tím nejposlušnějším hlasem oligarchie. Dokud se bude ukazovat na Romy, uprchlíky a všechny ostatní znevýhodněné, můžou být superbohatí majitelé nemovitostí, médií a finančních skupin úplně v klidu. Nic se nezlepší, ale senátorka se bude moci pyšnit disidentstvím proti „pseudohumanistickému establishmentu“ nebo něčemu podobnému.

Na demonstracích dezinfo scény, kam Zwyrtek Hamplová poctivě dochází a kde řeční, se jakákoliv zmínka o „boji s dezinformacemi“ setká s hlasitým odporem davu. Bez ohledu na to, jak může být státní cenzura ošemetná, konspirační teoretici z dezinfo scény jako by považovali i prokázané dezinformace za hodnotu, kterou mají bránit. Zwyrtek Hamplová tak může trvat na tom, že povinné testování na covid v práci je „vydírání“, nucená segregace dětí jsou „rovné příležitosti“ a cely ve vězeních jsou luxusní garsonky.

Autor je redaktor Alarmu.

Čtěte dále