„Ve válce na Ukrajině už dobré scénáře došly,“ říká analytik Bahenský

O možné ukrajinské ofenzivě, okolnostech ruské agrese a potenciálních mírových scénářích jsme v podcastu Kolaps mluvili s bezpečnostním analytikem Vojtěchem Bahenským.

Na Ukrajině pomalu končí tuhá zima a přichází jaro. Před dvěma měsíci jsme měli být svědky masivní ruské protiofenzivy na východě Ukrajiny, která měla zásadním způsobem změnit poměr sil na válečné frontě. K průlomu ale nakonec nedošlo. Nyní se začíná mluvit o ukrajinské protiakci. Jaká je situace na bojišti a co můžeme v nadcházejících dnech očekávat? O tom jsme si v novém dílu podcastu Kolaps povídali s bezpečnostním analytikem Vojtěchem Bahenským z Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a Peace Research Center Prague.

Při tragickém výročí jednoho roku od začátku ruské agrese na Ukrajinu jsme s vaším kolegou Michalem Smetanou diskutovali, jestli přijde plánovaná ruská ofenziva. Proč podle vás nakonec k ničemu zásadnímu nedošlo?

Já to nechci hned ze začátku shazovat, ale ta ofenziva podle mě proběhla. A neproběhla úplně úspěšně.

Podle vás tedy ruská strana na konec února směřovala velkou vojenskou akci, realizovala ji, ale tato akce selhala…

Ano, ta ofenziva proběhla. Rusové se pokusili prolomit frontu u Voledaru, pokusili se dobýt Bachmut, což v nějaké míře stále pokračuje. Pokusili se obklíčit Avdijivku a postoupit zde. O to vše se pokusili, akorát se jim to prostě nepovedlo. Když mluvíme o ofenzivě, máme představu tanků valících se planinou. Tak nějak tomu bylo na začátku invaze. Pokud ale nemáte moment překvapení, druhá strana je zmobilizovaná a má ustanovené frontové linie, je to těžké. Je důležité pochopit, že rychlost postupu ve válce se odvíjí od toho, jestli byla, nebo nebyla prolomena fronta. Na frontě jsou zákopy, připravení vojáci, připravené pozice, minová pole. Je to připravená linie, kterou je velmi těžké prolomit. Když se to ale podaří, může druhá strana postupovat dost rychle. Toho jsme byli svědky u charkovské ofenzivy, kde linie zkolabovala a postup byl velmi rychlý. Ukrajinský postup u Chersonu byl velmi pomalý a za cenu obřích ztrát. Rusům se tentokrát prolomit frontovou linii nepodařilo a i z toho důvodu se na bojišti nic moc nezměnilo. Ale takhle to dopadnout nemuselo.

Čtěte dále