„Buďme realisté, požadujme nemožné!“ Fotoreportáž ze studentské demonstrace v Praze

Necelých dvě stě lidí protestovalo v Praze před Rudolfinem v reakci na vládní úsporná opatření a extrémní zisky energetických firem.

Demonstrace studentstva reagující na vládní balíček škrtů z minulého týdne přinesla hned několik radikálních projevů, které přesvědčivě zpochybnily všechno vládní řečnění o budoucnosti pro tuhle zemi a zaklínání se mladými. Mix řečníků a řečnic na pódiu mimo jiné také vystihnul generační propast ležící mezi studenstvem a představiteli vlády, ale hlavně dokázal zformulovat materiální i psychickou tísnivost současnosti pro generaci současných vysoko- a středoškoláků. Na rozdíl od nedávného protestu vyučujících humanitních oborů se demonstrace vyhnula stavovské povýšenosti a mluvčí vyjádřili znechucení z vládní politiky – klimatické, bytové, sociální a vzdělávací.

Jako první dostal slovo zástupce Iniciativy nájemníků INN, podle nějž „domov přestává být domovem a stává se platformou na hromadění zisku. Nám studujícím by stačila jistota jedné místnosti a tepla domova, ale investory a developery neuspokojí než věčné hromadění majetku jako ve hře Monopoly. Švédská firma Heimstaden v Česku vlastní přes 42 tisíc bytů a snaží se další stovky starousedlíků vytlačit z jejich domovů, jen aby její landlordské impérium mohlo nadále růst. Ivana Tykač vlastní v Praze přes 350 bytů, z kterých má obrovské zisky i díky pronajímání skrze Airbnb a to ve chvíli, kdy tisíce studentů nemají kde bydlet. Těm zbývají dvě varianty – staré, špinavé a drahé koleje, nebo spolubydlení v čím dál dražších a dražších podnájmech.“

„V úterý a ve středu v poslanecké sněmovně bylo na program schůze navrženo projednávání manželství pro všechny, které už rok leží předloženo ve sněmovně. Bohužel koaliční poslanci a poslankyně se přiklonili k tomu, že se o tématu nechtějí bavit a tento bod nebyl schválen,“ řekla Lucia Zachariášová ze společnosti Jsme Fér. Patřit na Západ chce vláda víc s fašistkou Meloni než se zeměmi, kde schválili manželství pro všechny. „Téma manželství pro všechny vyšlo v průzkumu jako pro mladé lidi jedno z nejdůležitějších, ale nezdá se, že by to vládu zajímalo,“ řekla z pódia ještě Zachariášová.

Filozofka a zástupkyně odborů Fakulty humanitních studií UK Lubica Kobová připomněla strukturální dopady vládní politiky právě na vzdělávání, kdy uvedla, že „pokud budou nižší střední vrstvy chudnout tempem, které diktuje vládní úsporný balíček, stane se vzdělávání pro mnohé nedostupným.“ Vyjádřila také naději v současné studentstvo. „Všichni, kdo jste se tu sešli, ukazujete, že máte o budoucnosti rozhodně lepší představu než naše dnešní vláda, chcete dostatečné financování vzdělávání, chcete důstojné životní podmínky pro lidi, chcete klimatickou politiku, která není greenwashing, i když by si to vládní představitelé nejspíš přáli, tak budoucnost, která leží před námi, neškrtnou,“ uvedla odborářka a filozofka.

Barbora Mudrová mluvila o stavu podpory péče o lidi s duševním onemocněním a nutné reformě tohoto sektoru. „Jsem z generace, které se do těla zařezávají krize neřešené desítky let, roky křičíme o pomoc, aniž by někdo odpověděl alespoň větou – slyšíme vás,“ řekla Mudrová. „Psychiatrická péče u nás už nemá kapacity, zvlášť u dětí je situace naprosto tristní a čiší z ní absolutní zmar, počet mladých lidí s duševními problémy roste a dopadá to nejen na ně, ale i na jejich blízké. Péče stále funguje na principu mocenské nerovnosti a segregace nemocných od zbytku společnosti, přestože reforma psychiatrie slibuje dostupnou komunitní péči založenou na centrech duševního zdraví. Psychoterapie je stále finančně nedostupná a špatně ukotvená, takže se k ní lidé nedostávají.“

„Generace boomerů byla saturována prodejem státního bytového fondu za desetinu ceny, na současnou mladou generaci nezbylo nic než perspektiva, že ze svých daní budou muset sanovat daňové úlevy pro bohaté, my si to ale nemusíme nechat líbit,“ řekl ekonom Petr Gočev. „Zatímco úsporný balíček vlády přinese do státního rozpočtu devadesát miliard, energeticko-průmyslový holding Daniela Křetínského slavil rekordní zisky v podobě 101 miliardy korun,“ dodal zástupce organizátorů.

„Stojím tu v roce 2023, obracím se ke Strakově akademii a ptám se, kdy my studenti budeme konečně vyslyšeni,“ řekla plamenně předsedkyně středoškolské unie Adéla Kundrátová, která předtím připomněla historický boj českých studentů v roce 1939 proti fašistům, v roce 1968 proti byrokratizaci totalitního režimu a v roce 1989 za lidská práva.

„Petr Fiala řekl, že všichni trošku zchudneme a už jsme všichni trošku zchudli,“ začala svůj projev Kristína Hamplová z kolektivu RE-SET. Následně přečetla seznam toho, co již dnes považuje za luxus. „Jíst ovoce a zeleninu, mít doma obývák, mít na zimu bundu, ve které ti není zima, mít doma tepleji než venku, nebát se jít k zubaři kvůli účtu, mít práci s opravdovou smlouvou, a nejen lepit DPP,“ pokračovala Hamplová. Připomněla taky, že studentský život by mohl vypadat jinak, že chození po brigádách s nejistými smlouvami, kdy už přestává být čas a energie i na angažmá. Svůj projev zakončila heslem z revoluční Paříže 1968: „Buďme realisté, požadujme nemožné!“

Na akci se sice sešlo jen okolo dvou set lidí, ale jak se vyjádřil jeden z organizátorů, Kilián Žák, studenti hodlají organizovat i akce v dalších městech, v Ústí nad Labem nebo Hradci Králové. Řada mladých lidí totiž už dnes v Praze studovat z ekonomických důvodů ani nemůže a je potřeba slyšet i jejich názory a požadavky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále