Giorgia Meloni systematicky upírá práva LGBTQ+ lidem

První italská premiérka se dlouhodobě staví nejen proti právům LGBTQ+ osob.

Současná premiérka Itálie Giorgia Meloni po vyhlášení výsledků voleb slíbila, že její strana Bratři Itálie bude „vládnout pro všechny“, a mluvila o potřebě sjednotit rozdělenou Itálii. Mnoho lidskoprávních organizací ale již při jejím zvolení varovalo, že vláda Meloni je „předzvěstí špatných zpráv pro Itálii“. Italská vláda se skládá z převážně krajně pravicových a konzervativních stran, jako je právě postfašistická strana Bratři Itálie Giorgii Meloni a strana Liga Mattea Salviniho.

Již během své předvolební kampaně se Meloni nesouhlasně vyjádřila vůči lidem, kteří byli nuceni odejít ze svých zemí nebo lidem usilujícím o přístup k bezpečným potratům. Italská premiérka se již postarala o znemožnění LGBTQ+ párům zapsat své děti do občanského registru a na začátku letošního roku prohlásila, že podle ní si „dítě zaslouží jen to nejlepší, tedy matku a otce“. Na protest proti zrušení uznání rodičovství vyšlo 18. března do ulic Milána na tisíc lidí.

Nově zvolená předsedkyně opoziční Demokratické strany Elly Schlein, která sama žije ve vztahu s jinou ženou, vyjádřila solidaritu s protestujícími a obvinila vládu, že „jde krutě po dětech“. Melonina strana trvá na tom, že její odpor k adopci dětí osobami stejného pohlaví není homofobní, ale je založen na odporu k náhradním mateřstvím. Evropský parlament pak 30. března odhlasoval odsouzení vyhlášky italského ministerstva vnitra a označil ji za „porušení práv dítěte“ a „součást širšího útoku proti LGBTQ+ lidem v Itálii“. Parlament pak vyzval italskou vládu, aby opatření zrušila – ta tak zatím neučinila.

Meloni tvrdí, že svými činy brání tradiční rodinné hodnoty. Umělé oplodnění je stejnopohlavním párům v Itálii zakázáno, což nutí lidi, kteří se tímto způsobem chtějí stát rodiči, cestovat do zahraničí. Meloni navrhla rozšířit již platný zákaz tak, aby byl trestný i pro queer páry, které hledají náhradní matky v zahraničí. „Je to šokující, hrozí vám vězení nebo pokuta bez ohledu na to, kde na světě se vaše dítě narodí z náhradního mateřství,“ popsala pocity italské LGBTQ+ komunity pro Guardian Monica Savoca, která má se svou ženou dvě děti. „Tato diskuse o náhradním mateřství je součástí středověké vize. Po volbách jsme pocítili strach – říkají si ,umírnění‘, zatímco ve skutečnosti jde o vládu krajní pravice, která by v Evropě neměla existovat.“

Melonina strana také společně s koaliční Ligou zablokovala ratifikaci zákona, který by násilí na LGBTQ+ lidech, ženách a lidech s postižením, označil za trestný čin z nenávisti. LGBTQ+ organizace Circolo Mario Mieli uvedla, že země byla „vydána do rukou krajně pravicové politické aliance, která je přímým protikladem queer komunitě. Dnes je čas začít znovu, postavit se na odpor a bojovat,“ uvedla skupina na svém Twitteru.

Čtěte dále