Jak se vyrábějí lži a klimatické dezinformace? Dozvíte se v nové knize Nakladatelství Alarm

Nakladatelství Alarm ve spolupráci s Utopia Libri vydávají novou knihu sociologa a analytika klimatických dezinformací Vojtěch Pecky. Továrna na lži detailně ukazuje, jak funguje ekosystém popíračů klimatické změny.

V minulém roce vycházel na Alarmu cyklus analýz Chobotnice klimatických dezinformací, v němž se sociolog a analytik Vojtěch Pecka zaměřoval na to, jak se ve světě, ale i v Česku, formovalo popírání změn klimatu. Autor (v současnosti člen klimatického týmu AMO) ve svých článcích dokonce hovořil o „výrobě klimatických dezinformací“ a poměrně detailně popisoval, jak se celý ekosystém „popíračů“ vlastně formoval. Tyto články tvoří nyní kostru nové knižní publikace, kterou společnými silami vydávají Nakladatelství Alarm a Utopia Libri. Kniha se jmenuje Továrna na lži – Výroba klimatických dezinformací a nyní si ji můžete objednat na eshopu Alarmu!

Možná jste slyšeli, že za současné oteplování nemůže přibývání skleníkových plynů v atmosféře. Někdo tvrdí, že za to může Slunce nebo vesmírné záření. Další říkají, že se globální oteplování vůbec neděje, jiní zase, že žádné změny nemůžeme zjistit. Tato tvrzení se občas odkazují i na vědeckou literaturu. Někdy tyto názory prezentují respektování vědci. Naprostá většina klimatologického výzkumu ale už dlouho tvrdí, že dochází ke klimatickým změnám, které má na svědomí lidská aktivita. Zároveň se nicméně informačním prostorem se také šíří závažná obvinění klimatologie z falšování dat a podvrhů, jež prý situaci dramatizují.

Výsledkem je kakofonie hlasů, které vytvářejí dokonalý chaos. Sociologický výzkum a investigativní projekty v posledních letech ukazují, že tato situace není náhodná. Množství prací odhaluje propracovanou politickou strategii, která má za cíl chránit zájmy fosilního průmyslu. Jejím základním nástrojem je právě vytváření zmatku. Továrna na lži ukazuje na konkrétních příkladech z českého i světového kontextu, jak funguje výroba klimatických dezinformací.

Kniha sociologa Vojtěcha Pecky je prvním uceleným pokusem popsat manufakturu na zmatek v oblasti klimatu, která má svůj původ především ve Spojených státech, ale stala se nezbytnou součástí i české veřejné debaty. Kniha vychází v působivé grafické úpravě Petra Bosáka a editoval ji klimatický redaktor Alarmu Martin Vrba.

Čtěte dále