Třicítka ve městě jako „terorismus“? Poslední generace a její brněnští protivníci

Svobodní v jihomoravské metropoli vyzvali primátorku Vaňkovou, aby označila aktivisty za regulaci dopravy za teroristy.

Do Česka dorazil fenomén uskupení, která požadují snížit povolenou rychlost v ulicích měst na 30 km/h. Snížení maximální povolené rychlosti ale vyvolává vášně. Dokonce takové, že se proti pochodům, které snížení požadují, dělají „blokády“. Píší se také otevřené dopisy, které aktivisty nazývají teroristy. V tomto článku nemám ambici vysvětlovat celý fenomén fungování dopravy ve městě a jejích důsledků. Chci reagovat na nevybíravou argumentaci skupiny, která bojuje proti pochodům za snížení rychlosti. Co do „veřejné debaty“ přináší?

Svoboda podle svobodných

Asi největší přestřel předvedli na své facebookové stránce Svobodní Brno, když zveřejnili otevřený dopis brněnské primátorce končící výzvou: „Apelujeme na vás, abyste vy, brněnští politici, jednoznačně hnutí Poslední generace odsoudili a nazvali je tak, jak si zaslouží: teroristé. Apelujeme na vás, abyste proti nim postupovali všemi zákonnými prostředky a chránili tak zájmy pokojných občanů. Jinak se stavíte na jejich stranu: na stranu nepřátel lidí.“ Je to paradox, ale tuhle „bolševickou rétoriku“, jak by ji sami nazvali, používají členové strany, která se ve svém názvu holedbá pojmem svoboda.

Svobodní se hlásí ke svobodě poštvávat dav proti člověku.

K čemu tedy svoboda v názvu jejich strany odkazuje? Zřejmě ke svobodě zneužívat silná slova s cílem vyvolat emoční reakci. Nechme ale emoce stranou a zaměřme se na slovo „teroristé“. Jaká je jeho definice? Britannica, nejstarší nepřetržitě vydávaná encyklopedie na světě, k tomuto heslu říká následující: „Terorismus je promyšlené použití násilí k vyvolání všeobecné atmosféry strachu v obyvatelstvu, a tím k dosažení určitého politického cíle.“ Organizace spojených národů (respektive Úřad pro drogy a kriminalitu) ve své edukativní publikaci říká toto: „Ačkoli tento pojem nepodléhá všeobecně uznávané definici (…) terorismus můžeme široce chápat jako metodu nátlaku, která využívá násilí nebo hrozí jeho použitím s cílem šíření strachu, a tím dosažení politických nebo ideologických cílů.“

Přestupkoví teroristé

V jednom z facebookových příspěvků skupiny „Brno blokuje pochody Poslední generace za 30 km/h“ zaznělo následující: „Jako obyvatelé města Brna nesouhlasíme s jakoukoli formou radikalismu a extremismu v demokratické společnosti a v našich ulicích. Rychlostní limity v Brně má na starost demokraticky zvolené zastupitelstvo a nesouhlasíme se šikanou obyvatel města Brna extremistickou organizací, která je v Anglii na seznamu teroristických organizací, a pořadatel těchto pochodů tam je zároveň odsouzený zločinec.“ Z kontextu lze vyčíst, že onou teroristickou organizací je myšleno právě hnutí Poslední generace.

Hnutí se zrodilo v Německu a k tamní Letzte Generation se šéf německé tajné služby před půl rokem vyjádřil takto: „Tuto skupinu nepovažuji za opozici vůči svobodnému domácímu řádu, a proto není předmětem sledování domácích zpravodajských služeb.“ Nutno dodat, že v Německu má tato organizace daleko větší základnu. A i když jsem poctivě hledal, informaci o zařazení hnutí na anglický seznam teroristických organizací se mi nepodařilo najít. Oficiální vládní web gov.uk, na kterém můžeme najít seznam zakázaných teroristických skupin nebo organizací, toto hnutí rovněž neuvádí. Nutno však podotknout, že byl tento seznam naposledy aktualizován v roce 2021. Tím spíš by mě ale zajímalo, odkud tuto informaci vzali autoři výše zmíněného citátu. Pokud dokáží doložit zdroj svého tvrzení, nemám nejmenší problém se omluvit a uznat chybu – jak se to ostatně v kultivované diskuzi dělá.

Neznám organizátory pochodů Poslední generace ani jejich úmysly, ale zatím jsem neviděl žádné jejich prohlášení, které by vyzývalo k násilí a šíření strachu. Jediná možná spojitost, která mě napadá, je, že autoři výzvy dávají dohromady Poslední generaci a skupinu Tyre Extinguishers, která nedávno v Brně vypustila pneumatiky SUV. Tento čin, který je (čistě formalisticky) kvalifikován jako přestupek vůči občanskému soužití, nikoliv jako trestný čin terorismu, anonymní skupina vysvětluje takto: „Výstavba oddělených cyklostezek je minimální. Pouhé namalované cyklopruhy jsou nebezpečné, auta v nich běžně stojí na blikačku a městská policie to neřeší. Primátorka ve volební kampani mluvila o tom, že brněnská MHD je prý nejlepší v Evropě, místo toho ale škrtala spoje a intervaly se stále nevrátily na úroveň před pandemií. Tyto důvody vedou k tomu, že lidé jsou stále motivováni používat ve městě auta.“ Žádnou spojitost mezi Poslední generací a skupinou Tyre Extinguishers jsem ovšem nenašel.

Úroveň diskuse

Mimo to se zdá, že se Svobodní hlásí ke svobodě poštvávat dav proti člověku: na skupině „Brno blokuje pochody Poslední generace za 30 km/h“, která Svobodné sdílí jako „první politickou stranu, která otevřeně vystoupila proti šikaně obyvatel extremistickými organizacemi“, se mimo jiné objevil i příspěvek, který nechám bez dalšího komentáře. Jména autora i zmíněné osoby mažu kvůli ochraně osobních údajů, stejně tak věřím, že nemusím nikoho „udávat“. Karma je totiž zdarma. Příspěvek každopádně dobře ilustruje úroveň diskuse o dopravě ve městě nastavenou Svobodnými.

Jisté je, že strašení terorismem není na místě. Terorismus je široce chápán jako něco, co obsahuje násilí (vůči lidem) a co má vyvolat ve společnosti strach. Způsobil pochod Poslední generace újmu na lidském zdraví? Nezpůsobil. Celý pochod byl pod dohledem policie a jediná interakce s okolím byla, když na aktivisty řidiči aut troubili a častovali je nadávkami. Způsobil pochod strach ve společnosti, bojí se od tohoto pochodu vycházet z domu v obavě o svoje bezpečí? Nebojí. Účastníci pochodu i pochod samotný jsou daleko více předmětem výsměchu než obav a strachu. Ukázkou může být facebookový příspěvek na účtu Brno autem, u kterého si všimněte i udělených emotikonů. Právě Brno autem by přitom mělo být „terčem terorismu“ – právě tato skupina lidí by se měla na základě vlastních názorů cítit ohrožená na životě. Místo toho dávají vysmáté smajlíky na facebook.

Můžeme tedy vidět, že na jedné straně stojí skupinka lidí, která má v demokratické společnosti právo vyjádřit svůj postoj – ať se to někomu líbí, nebo ne – i zabráním silnice. Proti ní stojí většina, která se namísto věcné debaty pouští do něčeho, co by škarohlíd, co četl zmíněný otevřený dopis, mohl nazvat „vykopáváním příkopů ve společnosti“. Až se tato skupina vrátí zpět ke standardům demokratické diskuse, s radostí se rozepíšu o konkrétních argumentech – ať už budou pro, nebo proti snížení rychlosti v ulicích měst. Jak si můžete všimnout, já řidiče (mám na mysli ty agresivní) aut nenazývám teroristy, i když se někdy kvůli nim bojím o svůj život. A statistiky mi dávají za pravdu.

Autor je filosof a vysokoškolský pedagog na FA ČVUT.

Čtěte dále