„Jsem názorově konzistentní. Že by se v Pirátech někomu vyčítala přílišná pravicovost, se moc neděje,“ říká Jana Michailidu

Kvóty s Janou Michailidu se věnují jejímu angažmá v Pirátské straně, Dnům antikapitalismu i její agendě v oblasti návykových látek.

„Mám tendenci snažit se pomoct tam, kde vidím, že nikdo další nepomůže,“ říká členka Pirátů Jana Michailidu. „Feťáci i lidé s psychickými problémy jsou v naší společnosti marginalizovaní. Proto mi přijde důležité se na ně zaměřovat. Pomoc těmto lidem v extrémně těžké životní situaci je u nás nedostačující nebo nulová.“

Michailidu vzbudila rozruch svou účastí na Dnech antikapitalismu, dokonce takový, že ji po negativní odezvě na twitteru neváhal pokárat předseda strany Ivan Bartoš. Ve svém statusu se ostře vymezil proti komunismu a jeho slova mají nyní dohru v hlasování o tom, jestli Michailidu zůstane členkou republikového výboru strany. Jak celou záležitost Michailidu vnímá? Jaká byla její cesta k Pirátům? A které hodnoty uvnitř strany hájí? V nejnovějším dílu podcastu Kvóty probíráme jak její současné postavení ve straně, tak oblasti, kterým se coby expertka věnuje.

Jana Michailidu se narodila v Karviné do smíšené řecko-české rodiny. Až do svých dvaceti let žila v Petrovicích v Karviné. Po ukončení středního vzdělání se odstěhovala do Prahy, kde vystudovala magisterský obor biotechnologie léčiv na Vysoké škole chemicko-technologické. Na stejné škole získala doktorský titul ve studijním programu biochemie a biotechnologie. Ve straně se specializuje především na oblast duševního zdraví a návykových látek. Je členkou Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí, vedoucí meziresortního týmu Návykové chování, zástupkyní vedoucího pracovní skupiny Duševní zdraví a předsedkyní Správní rady Institutu π.

„Vedle feťáků, lidí s psychickými problémy a Romů nechce nikdo ani bydlet, jak ukazuje Národní monitorovací centrum,“ říká Michailidu. Jakou politiku na poli závislostí a návykových látek Michailidu prosazuje? Co by Česku přinesla legalizace konopí? Co sama členka Pirátů považuje za nejzávažnější problémy v oblasti návykových látek? A kde čerpá inspiraci pro jejich řešení? I o tom jsou dnešní Kvóty.

Čtěte dále