VIDEO: Komunitou podporované zemědělství

Komunitou podporované zemědělství je nové celoevropské hnutí usilující o vytvoření alternativy k průmyslově vyráběným potravinám, které si kupujeme v supermarketech. Potýká se s mnoha problémy, od distribuce přes skladování až po nedostatečnou informovanost veřejnosti, jež netuší, jak vysokou cenu za své zdánlivě levné a dostupné potraviny platí. Přesto se dále šíří. V České republice se […]

Gastronomie krize: Z válek do supermarketů

Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale i významným společenským činitelem a politickým nástrojem. Rádi bychom představili gastronomii jako vstupní bránu občanské angažovanosti a poukázali na alternativy, které začínají u stolu s jídlem a končí sociálními změnami. Nabízíme exkurz do dějin gastronomie v dobách […]

Gastronomie krize: Jídlo je zbraň

Alternativy začínají u stolu s jídlem a končí sociálními změnami. Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale také politickým nástrojem. Snaží se představit gastronomii jako vstupní bránu občanské angažovanosti. Tentokrát se zaměříme na vztah potravin a války.   Potravinová produkce je utlumená, zemědělství běží […]

Gastronomie krize: Elitě pečené, chudině vařené

Alternativy začínají u stolu s jídlem a končí sociálními změnami. Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale také politickým nástrojem. V tomto dílu se dozvíme, že způsob tepelné úpravy pokrmů, a zvláště masa, tradičně symbolizoval určitý sociální status.   Studiem a výkladem symboliky zpracování potravy […]

Revoluce skrze zemědělství?

Se zemědělskými aktivisty Iñakim Urkixou a Irantzu Duro z baskické organizace Laia ekosormena jsme mluvili na březnovém evropském sjezdu iniciativ propagujících a uplatňujících myšlenku komunitou podporovaného zemědělství.

Gastronomie krize: Nejezte sami!

Alternativy začínají u stolu s jídlem a končí sociálními změnami. Série víkendových gastronomických článků je založena na myšlence, že jídlo není pouze jednou z nejdůležitějších lidských potřeb, ale také politickým nástrojem. Snaží se představit gastronomii jako vstupní bránu občanské angažovanosti.