Inverze se již pošesté bude konat na konci léta!

A to každý den, od 28. srpna až do 2. září. Je už zaběhnutým pravidlem, že v rámci literárního festivalu Inverze vystoupí v centru Ostravy velká jména z Česka i zahraničí, ale také třeba debutanti.

Atmosféra celého festivalu je komunitní, takže návštěvník se může potkat a popovídat si se svými literárními vzory, ať už se jedná o spisovatele či spisovatelky věnující se próze či poezii, novináře a novinářky a také různé odborníky a odbornice z rozmanitých oborů. Inverze je vyhledávaným festivalem pro svůj intermediální záběr a dramaturgii ukazující literaturu z různých úhlů a v souvislosti s jinými kulturně-společenskými odvětvími. Festival letos navíc myslí i na ty nejmenší a nově bude mít sobotní dopolední program pro děti, který je navíc zdarma. Součástí programu jsou také hudební večírky následující po literárním programu. Letos se Inverze bude konat v Kulturním centru Provoz, Centru PANT, klubu Fiducia a nově také v Pavilonu.

Z literárních hostů na festivalu vystoupí Erik Tabery, Klára Vlasáková, Jan Němec, Jiří Padevět, Linda Bartošová, Apolena Rychlíková, Petr Hruška, Ivan Motýl, Jan Těsnohlídek, Alžběta Stančáková, Adam Borzič, Elena Pecenová, Roman Polách, Aleš Kauer, Mary Nedory, Jakub Šponer, Patrik Banga, Petr Onufer, Tereza Matějčková, Simona Bohatá, Šárka Homfray, Daniel Hradecký, literární skupina Harakiri Czurakami, Marcela Poláčková, Pavel Šplíchal, Jan Bělíček, Eva Klíčová, Petr Váša, Alžběta Göbelová, Jarda Konáš, Ondřej Štindl, Anna Beata Háblová či Pavel Pospěch.

Co se týče koncertů, festival přivítá kapely Role, Bibione, Cringe Prince, Panenské Plameny, Hothouse a výběr ostravských DJs známých jako Spektrum.

Nebude nouze ani o literární pořady. Na Pasece Petra Hrušky letos přivítáme novináře a spisovatele Patrika Bangu a překladatele Petra Onufera, ve Fiducii se s Romanem Poláchem spolu s Radkem Jandou vydáme za uměleckou skupinou La Gran Jeu. Čtvrteční večer bude patřit čtení Harakiri Czurakami, kde zazní to nejlepší z mladé prózy a poezie.

V rámci festivalové soboty proběhne i venkovní pohádkový program pro děti. V jeho rámci vystoupí Ondřej Hrabal s knížkou Tasemnice hledá byt a Jan Dvořák s Janou Macečkovou, kteří napsali dětskou detektivku Špiónka Mia, která vyšla v nakladatelství Bílý Vigvam.

Stručné info:

termín: 28. 8. – 2. 9. 2023

organizátor: Kulturní centrum Provoz (http://provoz.net)

místo konání:

Provoz u řeky (http://provoz.net)

Centrum PANT (https://www.centrum-pant.eu)

Antikvariát a klub Fiducia (https://www.antikfiducia.com/czech/)

Pavilon (https://www.facebook.com/pavilonostrava/)

 

Více informací:

Web: http://www.festivalinverze.cz

Facebook: https://www.facebook.com/inverze/

Instagram: https://www.instagram.com/festivalinverze/