Osmdesátiletý stařík je čínským sexsymbolem

Wang Dešun je hvězdou čínského kulturního života. Dokazuje, že si člověk může plnit sny i v pozdním věku.

V září oslavil Wang Dešun osmdesáté narozeniny. Tento charismatický stařík loni způsobil velkou senzaci na čínské módní scéně. Dešun, jemuž se přezdívá „nejvíc sexy děda v Číně“, si libuje v nabourávání stereotypních obrazů stáří. Ačkoli se staří lidé těší v Číně obecně velkému respektu, často k nim lidé zároveň přistupují s přehnaným sentimentem a citlivostí. Dešun o to nestojí: „Příroda stanovuje pouze věk, ale stav mysli má člověk ve vlastní režii,“ řekl pro deník The New York Times. Proto se celý život udržuje v dobré psychické a fyzické kondici.

Dešun se narodil v roce 1936 ve městě Šen-jang. Ve čtrnácti, rok po nástupu komunistů k moci, začal pracovat jako řidič tramvaje. Vždy měl ale zájem o umění, zpěv, tanec a hraní na hudební nástroje. Vstoupil proto do vojenského uměleckého souboru. Později pracoval v rádiu, divadle a u filmu. Na začátku osmdesátých let vyučoval chůzi po přehlídkovém mole v módní škole v Pekingu a snažil se rozvíjet smysl pro módu mezi obyčejnými lidmi. V devětačtyřiceti si začal vydělávat jako „živá socha“, posiloval a tvaroval své tělo, aby mohl pózovat nahý, pokrytý jen metalickou barvou. V roce 1993 pohoršil smyslností svého těla na pekingské módní show úřední orgány, které mu zakázaly veřejně vystupovat. Pokračoval tedy v soukromí. Loni se po přehlídkovém mole v Pekingu prošel oblečený pouze do půli těla znovu a od té doby si získal spoustu fanoušků po celém světě, pro něž se stal na sociálních sítích idolem.

Dešunovi se daří proměňovat pohled čínské společnosti na stáří. To v Číně začíná v poměrně brzkém věku, ženy pracující v průmyslu mají právo na důchod v padesáti letech, státní úřednice od pětapadesáti a u mužů je to většinou šedesát let. Dešun se snaží jít příkladem a zdůrazňuje, že v žádném věku život nekončí. „Lidé mohou změnit svůj život tolikrát, kolikrát si přejí,“ říká s tím, že je vždy důležité mít cíl. Proto každé ráno čte knihy a noviny, odpoledne cvičí v tělocvičně a ještě stihne uplavat více jak půl míle. V nejbližší době plánuje seskok padákem.

 

Čtěte dále