Superbohatí v dějinách. Baťa, Berlusconi, majetkové nerovnosti a kolonialismus

Startuje nový podcast Alarmu o historii Dějiny bez konce. Těšit se můžete na nové pohledy na historii, rozhovory s historiky z Česka a ze zahraničí, stejně jako na tipy na nové knihy, výstavy a filmy s historickou tematikou.

Alarm spouští svůj první podcast o historii. Redaktor Alarmu Ondřej Bělíček, historik Ondřej Crhák a pedagožka Eliška Farová budou v novém podcastu Dějiny bez konce hovořit o nových pohledech na historii, podívají se na přehlížené dějiny, budou vás informovat o zajímavých knižních novinkách nebo výstavách, filmech a seriálech s historickou tematikou. Součástí podcastu budou také rozhovory s tuzemskými a zahraničními historiky.

V úvodním dílu podcastu se podíváme na knihu As Gods Among Men (Jako bohové mezi lidmi) italského historika Guido Alfaniho, která vyšla v prosinci minulého roku v nakladatelství Princeton. Guido Alfani ve své knize zkoumá pohled na bohaté a jejich roli ve společnosti v tzv. západním světě od starověku do současnosti. Ve své knize probírá zrod finančních elit ve středověku, jejich křehké postavení ve společnosti v souvislosti s křesťanskou teologií a morálkou, která odsuzovala hamižnost a hromadění bohatství jako smrtelný hřích. Následné období etablování bohatých ve společnosti v době raného novověku, kdy v souvislosti s rozvojem protestantství a kapitalismu se tento pohled na bohaté měnil a bohatí začali být vnímáni jako ctnostné a schopné osobnosti. Věnuje se také období největších majetkových a společenských nerovností v dějinách, které postupně gradují od 19. století v souvislosti s první a druhou průmyslovou revolucí, kdy v předvečer první světové války dosahovaly svého maxima. Dvě světové války a změna daňové politiky, která směřovala k progresivnímu zdanění, vedly k výraznému snížení nerovností ve společnosti, dokud vše následně nezměnila neoliberální revoluce v sedmdesátých letech. Nerovnosti ve společnosti začaly zase růst až do současného stavu, kdy jsou opět na svém maximu. Součástí prvního podcastového dílu je i rozhovor s Guido Alfanim o jeho knize. Zároveň s Eliškou Farovou a Ondřejem Crhákem probereme také například Tomáše Baťu, Berlusconiho, belgického krále Leopolda II., nebo taky habsburskou stopu v koloniálním závodění o dobytí zaoceánských trhů.

V tipech a novinkách se podíváme blíže na seriál To se vysvětlí, soudruzi! nebo novou výstavu o Vietnamu v Náprstkově muzeu.

Čtěte dále