Primátor Kladna chce obnovit herny. Závislosti prý nemá řešit město, ale stát

Na pondělním jednání kladenského zastupitelstva se bude rozhodovat o vyhlášce, která by ve městě po dvou letech znovu povolila hazard.

Kladenské zastupitelstvo bude v pondělí rozhodovat o vyhlášce, která by ve městě znovu umožnila provozování hazardu. Návrh bude předkládat primátor Kladna Milan Volf. „Město není od toho, aby se staralo, jestli někdo bude závislý,“ řekl Volf Alarmu.

Jsou to téměř přesně dva roky, co zastupitelé v Kladně v prosinci 2018 odhlasovali zákaz hazardu ve městě. Vyhláška začala platit hned v lednu dalšího roku a automaty podle ní měly z Kladna mizet postupně do října roku 2021 podle toho, jak jim vyprší licence. Jenže ještě, než uplynula doba, po kterou se mělo město heren zbavovat, vystřídali se lidé ve vedení města a současný primátor Milan Volf přichází s novou vyhláškou, která by automaty do Kladna vracela. Vyhláška, která bude předmětem pondělního jednání, čelí kritice ze strany opozičních zastupitelů i organizací občanské společnosti.

Volf argumentuje tím, že při zákazu herních automatů vznikají nelegální herny a negativní jevy spojené s hazardem tak přetrvávají a městu jen unikají peníze na daních (automaty přinášely městu 80 až 90 milionů korun). Tomu oponují lidé, kteří již mají se zákazem automatů ve městech zkušenosti. „V Brně žádná expanze černých heren nenastala,“ vyjádřil se bývalý brněnský náměstek a současný ředitel Asociace nestátních organizací Matěj Hollan, který se v Brně zasadil o nulovou toleranci hazardu před šesti lety. Podle Hollana po zákazu v Brně sice vzniklo pár nelegálních heren, ale město je ve spolupráci s celní správou rychle odhalilo a zrušilo.

Před Kladnem navíc už zavedlo zákaz hazardu jiné středočeské město, Kolín. Podle bývalého kolínského starosty a současného předsedy hnutí STAN Víta Rakušana to městu přineslo všeobecný pokles kriminality. Pokles kriminality uvádí jako jeden z hlavních benefitů zákazu automatů také předseda spolku Občané proti hazardu Martin Svoboda. „Klesá sekundární kriminalita v podobě krádeží, podvodů, zpronevěr, výroby a prodeje drog a loupeží,“ cituje Svobodu tisková zpráva spolku. Poukazuje přitom také na analýzu společnosti M.B.A. Finance. Firma, jež se zabývá vymáháním pohledávek analýzou dat, potvrdila, že ve městech s větším počtem automatů stoupá zadluženost, a naopak tam, kde automaty zakázali, dlužníků ubylo.

Na připravované vyhlášce je podle odpůrců problematické také to, že povoluje hazard adresně na dvanácti místech, což může vadit i Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Alarm se bohužel nestihl primátora Volfa na podrobnosti ohledně výběru daných míst zeptat, protože Volf telefon zavěsil.

Kritikům vyhlášky, mezi které patří také opoziční zastupitelé, vadí i špatná interpretace dat v důvodové zprávě. Autoři vyhlášky se v ní odvolávají na výroční zprávu Národního monitorovacího střediska (NMS) pro závislosti, kde se porovnává podíl problémových hráčů mezi hráči on-line her a her, kvůli kterým je nutné dojít do kamenné provozovny. Ve zprávě NMS se píše, že mezi hráči on-line hazardních her je větší podíl problémových hráčů než mezi všemi takzvanými land-based hráči. To používají autoři kladenského návrhu jako argument pro obhajobu hracích automatů a heren, jenže přitom neberou v potaz, že do kategorie land-based patří vedle automatů i řada dalších typů hazardu, například sázení sportky, a číslo tedy nevypovídá o automatech a hernách, které jsou podle zprávy NMS stále nejvíce škodlivým typem hazardu. Mezi hráči online her je téměř dvakrát méně problémových hráčů (13,6 procenta) než mezi hráči, kteří chodí hrát automaty a podobné hry do heren. „To bylo zmíněné v důvodové zprávě, ale je to marginálie, nesouvisí to s tou vyhláškou, nesouvisí to s rozpočtem města. Město nemá řešit, kdo bude nebo nebude závislý, to ať řeší stát,“ uzavřel svou argumentaci Milan Volf pro Alarm.

Čtěte dále