William F. Buckley Jr. a marný boj za čistší konzervatismus v USA

V půlce 20. století americký konzervatismus skomíral. Jednou z osobností, které ho oživily, byl zakladatel časopisu National Review, o němž vznikl nový dokument.

Když zmíníte americkou konzervativní revoluci a nástup takzvané nové pravice, většina lidí si představí Ronalda Reagana. Jeho vítězství ve volbách roku 1980 by ale nebylo možné bez širšího konzervativního hnutí. To v dekádách předtím prošlo hlubokou krizí – nejneslavněji v podobě prohry senátora Barryho Goldwatera ve volbách roku 1964. Kromě Reagana samotného hraje ale málokdo v historii tohoto obratu tak mytologickou roli jako William F. Buckley Jr.

Aktuální díl Rednecku shrnuje Buckleyho život. Jaké debaty vedou – na příkladu nového dokumentu The Incomparable Mr. Buckley – američtí historici o vlivu, který měl na konzervativní hnutí? Zkrotil skutečně konspirační bažiny nevábných organizací jako The John Birch Society, nebo je jen umně využil? Je nástup Donalda Trumpa popřením Buckleyho konzervatismu, nebo jeho logickým vyústěním?

Čtěte dále