VIDEO: Každý dělá jen svoji práci – squatterská akce

24. října se v předvečer voleb do Poslanecké sněmovny skupina asi dvou stovek lidí pokusila obsadit dlouhodobě opuštěný dům číslo 21 ve Washingtonově ulici v Praze. Dům se nachází sto metrů od nechvalně známého parku u Hlavního nádraží, v němž hledá útočiště velké množství lidí bez domova. Několikapatrová budova je ve správě Ministerstva spravedlnosti. Na místě se i přes rychlé […]

24. října se v předvečer voleb do Poslanecké sněmovny skupina asi dvou stovek lidí pokusila obsadit dlouhodobě opuštěný dům číslo 21 ve Washingtonově ulici v Praze. Dům se nachází sto metrů od nechvalně známého parku u Hlavního nádraží, v němž hledá útočiště velké množství lidí bez domova. Několikapatrová budova je ve správě Ministerstva spravedlnosti. Na místě se i přes rychlé vyklizení domu podařilo aktivistům, umělcům a sympatizantům squattingu uspořádat několik koncertů, výstav a projekcí filmů. Na druhý den byly připraveny besedy a diskuse.

Jednalo se už o třetí akci squatterského hnutí za tento rok. Poprvé šlo o dům v Řehořově ulici na Žižkově. Tam majitel squattery ujistil, že by jim dům rád dočasně propůjčil, kdyby rekonstrukce na luxusní byty nebyla již na spadnutí. Od toho dne uběhly již více než čtyři měsíce a na místě dosud žádné práce nezačaly. O druhé akci nazvané Vzpomínky na budoucnost jsme vám přinesli podrobné informace ve videodokumentu z naší produkce.

 

Čtěte dále