Helly Luv: hudbou proti Islámskému státu

Kurdská zpěvačka Helly Luv zpívá o osvobození Kurdistánu a rozdrcení reakcionářů z Islámského státu.

Efektní výbuchy, tanky a zpěvačka v sexy šatech verbující v poušti své věrné k válce proti silám zla? To jsme přece už viděli v klipech Beyoncé, M.I.A. nebo Rihanny. Sedmiminutový videoklip ke skladbě Revolution od zpěvačky Helly Luv (vlastním jménem Helan Abdulla) nabízí vše jmenované, a přesto je z jiného těsta – místo svůdné romantiky totiž nabízí syrovou realitu. Šestadvacetiletá senzace kurdského popu totiž na rozdíl od západních hvězd bojuje svojí hudbou proti konkrétnímu nepříteli, a tím je Islámský stát.

Helly Luv provokovala nejen voláním po nezávislosti Kurdistánu, ale také svým ženským sebevědomím (a krátkou sukní).

Klip Revolution vznikl v opuštěné vesnici nedaleko města Mosul, od loňského roku okupovaného jednotkami ISIS, jen několik kilometrů od frontové linie. Za čtyři měsíce nasbíral na YouTube skoro milion a půl zhlédnutí a díky událostem na Blízkém východě vzbuzuje pozornost i na Západě. Helly Luv zpívá anglicky a její mírové poselství (psané rtěnkou na tank) je globálně srozumitelné. Svojí skladbou ale míří hlavně na kurdské diváky. „Mladá generace mi rozumí a oceňuje, co dělám. Když jsem byla teenagerka, vzhlížela jsem k Michaelu Jacksonovi a Whitney Houston a neměla jsem žádný kurdský vzor. Teď když mi přichází všechny ty zprávy od holek a kluků, ať už kurdských nebo ze Středního východu, jsem šťastná. Mám pocit, že dělám něco důležitého,“ vysvětlila Helly Luv nedávno v rozhovoru pro portál Vice.

Helly Luv je dítětem složité historie svého regionu. Matka ji porodila na útěku před íránským režimem, dlouhé roky pak žily v Turecku doslova na ulici, až když jí bylo sedm let, získali statut uprchlíků ve Finsku. V osmnácti se přestěhovala do Los Angeles, kde odstartovala svoji úspěšnou modelingovou a také hudební a hereckou kariéru. Vloni se ale vrátila zpět do Kurdistánu – nejprve jen dočasně s vlastní humanitární organizací Luv House, později se zde usadila natrvalo.

Pozornost vzbudil už její první klip Risk It All z roku 2013. Tancuje v něm v ulicích Arbílu, hlavního města autonomní oblasti Irácký Kurdistán. Helly Luv provokovala nejen voláním po nezávislosti Kurdistánu, ale také svým ženským sebevědomím (a krátkou sukní). Reakce radikálních muslimů na sebe nenechala dlouho čekat a po sérii výhrůžek smrtí se musela dva měsíce skrývat. Nebezpečí ale trvá dál. „Můj normální život je pryč, nemůžu jít ven bez ochranky. Je to vážně divný pocit,“ říká.

Čeká Helly Luv podobný úspěch jako třeba M.I.A., která s podobně svůdným koktejlem elektronických beatů, etnické hudby a politického poselství uspěla přesně před deseti lety? Nejspíše ne, Helly Luv je příliš zasazená do kontextu konfliktu na Středním východě, a její hudba není tak originální jako ta od M.I.A. Cílem jejího snažení ale momentálně nejspíše není stát se globální hvězdou. Její mise je jiná: „Píseň Revolution není jen o Kurdech, je to příběh o nás všech, protože ISIS nejsou jen nepřítelem Kurdů. Jsou nepřítelem celého světa. A je na naší zodpovědností spojit se a bojovat proti nim.“

Autor je hudební publicista.

 

Čtěte dále