Fotoreportáž: Blokáda Národního pochodu pro život

Čtyři tisíce lidí včetně kardinála Dominika Duky se zúčastnily letošního Národního pochodu pro život a rodinu. Zároveň proběhla protidemonstrace.

Foto Petr Zewlak Vrabec

Okolo sta lidí, z toho značná část ze sousedního Německa, se sešlo odpoledne v Praze před Rudolfinem, aby dali najevo nesouhlas s hodnotami a cíli Národního pochodu pro život a rodinu 2019, propagujícího tradiční rodinu a odmítajícího potraty a práva LGBT, který ve stejném čase začal na druhém břehu Vltavy. Z demonstrace pořádané Kolektivem 115 a nazvané „Netancuj, jak Duka píská“, která byla nahlášena před Rudolfinem, tedy při trase Pochodu pro život směrem k Václavskému náměstí, se trousily malé skupinky a jednotlivci na Mánesův most. Když se Pochod pro život v čele s policejními vozy dostal na most, zhruba šedesát lidí most improvizovaně zablokovalo vlastními těly. Když neuposlechli opakovanou policejní výzvu, těžkooděnci je vytlačili k okraji. Pochod pro život s Pannami Mariemi a českými vlajkami mohl projít. Většina aktivistů pak byla legitimována a propuštěna, na služebnu byli odvezeni tři lidé.

Policie ČR se ne zcela dobře zvládla vypořádat s cizojazyčnými účastníky demonstrace. Jedna z německých aktivistek se dostala do konfliktu s těžkooděncem a byla odvedena do policejního auta (a později odvezena na služebnu). Když se její přátelé snažili od policie dozvědět, co se děje, sloužící policista trval na tom, že bude mluvit jenom česky. „Když jsem v Londýně, taky se mnou nikdo nemluví česky,“ argumentoval. „Mluvte na mě česky,“ vyzýval zpoza kukly německou aktivistku pořád dokola. V autě zadržená německá aktivistka se zatím měla smskou dožadovat právní pomoci, ale přítomnou advokátku za ní policisté nepustili s tím, že jí nerozumí, a nevědí tedy, jestli právní pomoc chce nebo ne. Slíbili aspoň, že advokátce řeknou, kam ji zavezou, to ale nakonec neudělali. Aktivisty zadržené na služebně nicméně propustili po asi dvou hodinách.

Druhou akci nesouhlasící s poselstvím Pochodu pro život uspořádal kolektiv feministických křesťanek RFK. V performativně pojatém happeningu přímo mezi účastníky pochodu nechaly aktivistky sestoupit na zem Boha, který věřícím sdělil, že hlasuje pro stejnopohlavní páry a že v rodině je důležitá láska a porozumění. Boha doprovázela Panna Maria, Dominik Duka s obří hlavou a další. „Svět je tak krásný, protože je rozmanitý. Nenechte se nikým strašit a mějte se rádi. Věřím ve vás,“ řekl mimo jiné na akci křesťanům Bůh.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále