Fotoreport: Antifašistické kámošstvo zablokovalo trasu Pochodu pro život

Až na pět set blokujících z koalice antifašistických, feministických a queer kolektivů narazil Národní pochod pro život. Aktivisté tak narušili jednu z klíčových akcí českých ultrakonzervativců.

Foto Alarm / Petr Zewlakk Vrabec

Necelá tisícovka lidí se v sobotu 6. dubna zúčastnila tzv. Národního pochodu pro život. Mezi nimi i Dominik Duka jako řečník a Hayato Okamura jako řadový demonstrant a taky spousta dospělých s dětmi. Akci už tradičně organizuje Hnutí Pro život, které je nejvýraznějším protipotratovým hnutím v Česku. V minulosti se podílelo také na vydávání homofobních příruček s návrhy na léčení homosexuality. Protipotratové agendě odpovídal i výběr řečníků a témat na Hradčanském náměstí, kde průvod začínal a kde jej odstartovala dvojice tanečníků a po nich právník Jakub Kříž, který mluvil o „kultu smrti“, proti kterému je třeba bojovat, a také o „svíci v temnotě“, kterou prý reprezentují účastníci pochodu.

Po zhruba hodině projevů odsuzujících potraty a vyzdvihujících „tradiční hodnoty“, ale také odsuzujících násilí na ženách a zdůrazňujících potřebu solidarity k matkám v nouzi, se přítomní vydali na pochod na Václavské náměstí. Po cestě jej ovšem infiltrovala skupinka s transparenty apelujícími na ochranu životů už narozených palestinských dětí. S palestinskými dětskými životy Hnutí Pro život evidentně nepočítalo a transparenty byly po odhalení ničeny, což provázela agrese vůči jejich nositelům.

Od začátku byl průvod střežen množstvím policejních aut a těžkooděnců. Ani velké nasazení policejních složek však nezabránilo asi pěti stovkám demonstrujících, kteří se napřed shromáždili na Malostranském náměstí, zablokovat Most legií, kudy se měl pochod ubírat. Policie nechala Pochod pro život čekat asi tři sta metrů od mostu. Organizátoři s tím do jisté míry počítali a moderátor zde zorganizoval dětský program. Antifašisticky orientovaní demonstrující však nehodlali cestu ultrakonzervativcům uvolnit. Policie místo vytlačování davu z mostu raději asi po hodině zablokovala obě strany mostu a trasu Pochodu pro život odklonila přes jiný most, odkud průvod pokračoval na Václavák. Antifašističtí odpůrci pochodu tak zůstali zablokováni policií.

Na Václavském náměstí „pod koněm“ na přicházející bojovníky proti „kultu smrti“ čekalo už jen pár desítek protidemonstrujících. Skandováním narušili úvodní projevy, po třetí policejní výzvě však ustoupili z prostranství a na „klerofašisty“ pokřikovali už jen z dálky. Samotní organizátoři Pochodu pro život každopádně působili unaveně a už si jen zatleskali, poděkovali policii za její práci „s pětistovkou anarchistů“ a po zpěvu Svatý Václave… se rozešli. Teprve tou dobou začala policie po legitimizaci pouštět aktivisty z Mostu legií.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále