„Česko platí vraždy dětí!“ Fotoreportáž ze solidární demonstrace s Palestinou

Prahou prošel další Pochod solidarity s Palestinou. Stovky protestujících zalehly horní část Václavského náměstí jako připomínku mrtvých v Gaze.

Foto Alarm / Petr Zewlakk Vrabec

Více než pět set lidí se v neděli sešlo na náměstí Jana Palacha na dalším celostátním Pochodu solidarity s Palestinou. Kolektivy Prague 4 Palestine Youth, Sdružení přátelé Palestiny, iniciativa Ne naším jménem – za spravedlivý mír na Blízkém východě, Palestinský klub v ČR a ISM Czech se již několikátým pochodem snaží upozornit na Izraelem páchané masakry civilistů v Gaze.

„Vybombardování většiny nemocnic a výrazné ochromení provozu těch zbývajících, to také není obrana. Ani zničení prakticky všech gazanských mešit a kostelů není možné považovat za obranu. Stejně tak devastace všech pěti univerzit není obranou. Také rozbombardování většiny obydlí v pásmu Gazy není možné chápat jako obranu. Omezování humanitární pomoci pro Gazu, kde trpí hladem a nedostatkem vody téměř všichni obyvatelé, také nepředstavuje obranu. Není-li to legitimní obrana, co to tedy je? Amos Goldberg, profesor historie na Hebrejské univerzitě před několika dny napsal: ,Ano, je to genocida. I když je těžké a bolestné si to přiznat, po šesti měsících brutální války se již nelze tomuto závěru vyhnout,‘“ uvedla ve svém projevu někdejší mluvčí Charty 77 a bývalá ombudsmanka Anna Šabatová.

„Odhaduje se, že v Gaze bylo zabito devět tisíc žen a čtrnáct tisíc dětí. Každý den je v Gaze zabito 63 žen. Ženy v Gaze trpí, rodí bez léků proti bolesti, jsou svědky toho, jak jsou jejich děti zabíjeny bombami nebo hladem, používají zbytky stanů na menstruaci. Je tam velmi málo jídla a žádná čistá voda. Lidé mají asi pět set mililitrů na osobu na den. To je samo o sobě trestné. Jedná se o femicidu. Desítky dětí, chronicky nemocných a starých lidí zemřely hlady. Šedesát tisíc žen je těhotných. To je nejméně sto dvacet tisíc lidských životů. Kde jsou zastánci života, když jde o palestinské ženy a jejich nenarozené děti v Gaze?“ apelovala Lamis Khalilová Bartůšková.

Z náměstí Jana Palacha se dav vydal Prahou směrem k Národnímu divadlu, u kterého se stočil na Václavské náměstí. Během průvodu skandoval dav hesla proti okupaci, genocidě, apartheidu, sionismu, premiérovi Izraele Netanjahuovi i hesla zdůrazňující spoluzodpovědnost západních vlád, včetně té české a jejího premiéra Petra Fialy a prezidenta Petra Pavla. V závěru akce si v horní části Václavského náměstí několik set demonstrujících lehlo a za zvuku sirén zůstalo několik minut nehybných. Symbolicky tak připomněli desítky tisíc mrtvých Gazanů a Gazanek, kteří kromě přímých následků izraelské agrese trpí také hladem a nedostatkem dalších základních potřeb.

Po performance následovaly další projevy. Jedna z organizátorek připomněla události minulého týdne z Německa. „Přijeli jsme ve stejný den, kdy německá policie vtrhla na palestinskou konferenci, zadržela přednášející i organizátory, včetně zástupců Judishe Stimme, tedy Židovského hlasu. Byla to stejná konference, na níž měl promluvit Dr. Ghassan Abu Sittah, britský chirurg, který sloužil v nemocnici Al Shifa v Gaze na začátku genocidy minulý rok. Vstup do Německa mu byl kvůli konferenci znemožněn,“ upozornila na událost z minulého týdne. Připomněla také, že „židovští aktivisté tvoří asi třicet procent všech zatčení vztahujících se k antisemitismu a propalestinskému hnutí, a to ačkoli tvoří Židé pouze 0,3 procenta německé populace – mezi zatčenými jsou tedy nadreprezentováni z deseti tisíc procent.“

„Doufáme v konec fašismu, koloniálního a imperiálního sionismu, doufáme v konec apartheidu. A to nejvíc, co můžeme dělat, je držet se za ruce, věřit, protestovat a organizovat se. Díky moc,“ rozloučil se před pátou hodinou jeden z organizátorů.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čtěte dále