V Berlíně policie vtrhla na propalestinskou konferenci a ukončila její průběh

Policie ukončila v Berlíně propalestinskou konferenci s odůvodněním, že jeden z řečníků podléhá v Německu zákazu politické činnosti.

Policie v Berlíně v pátek odpoledne přerušila a zrušila krátce po jejím zahájení propalestinskou konferenci, kterou organizovala široká koalice německých a evropských skupin, která se definuje tím, že „požaduje ukončení genocidy v Gaze.“ Konference měla původně trvat od pátku do neděle. Už před zahájením konference odmítli podle účastníků policisté pustit všechny účastníky do domu, kde se konference konala s tím, že dům má narušenou statiku a že v něm může být maximálně 250 lidí. Těch ale vpustila dovnitř mnohem menší počet, ostatní čekali venku přede budovou. Kolem čtvrté hodiny odpoledne policisté dav před budovou donutili místo opustit a některé účastníky zadrželi. Mezi zatčenými byl i Udi Raz z organizace Židovský hlas pro mír.

Na probíhající konferenci stihl promluvit pouze jeden řečník, během proslovu druhého vypnuli policisté elektřinu. Poté vtrhli dovnitř a konání konference ukončili. Své konání policie odůvodnila podle německých médií tím, že na dalšího řečníka se vztahoval zákaz politické činnosti v Německu a že existuje podezření, že by mohl mít antisemitské projevy a vyzývat k násilí. Podle některých zdrojů se mělo jednat o Salmana Abu Sittu, který zkoumá palestinskou historii a ve chvíli, kdy začal mluvit, přerušila policie elektrický proud. Podle dalších o plastického chirurga Ghassana Abu-Sittaha. Ten působil na podzim s Lékaři bez hranic v nemocnici v Al Šífa a Al Ahli zároveň je obviňován z propagace terorismu a antisemitismu. Podle magazínu Stern popíral hrůzné činy Hamásu a teroristy nazval odbojáři. Také podle německých médií napsal, že kdyby byl mladší, mohl by být jedním z těch, kdo 7. října prorazili zábrany. Lékaře zadržela policie už na letišti, kde ho podle jeho vlastních slov zadržovali tři a půl hodiny a pak musel odletět zpátky. Policii na dotaz, co má v Německu za práci měl říct, že přijel, aby svědčil o zločinech, které se dějí v Gaze. Dále uvedl, že mu policie řekla, že nesmí do Německa přijet do konce dubna, ani mluvit přes zoom nebo nahrát video, protože by mu hrozila podle německých zákonů pokuta nebo vězení. Ghassan Abu-Sittah se domnívá, že se jej snaží policie zastrašit, aby nesvědčil o tom, co se děje v Gaze.

Yanis Varoufakis zveřejnil na svém účtu na sociální síti X projev, který měl připravený pro konferenci. „Projev, který jsem nemohl přednést, protože do berlínského sálu vtrhla německá policie, aby rozpustila náš Palestinský kongres (ve stylu třicátých let). Posuďte sami, jakou společností se Německo stává, když jeho policie zakazuje následující slova,“ napsal Varoufakis.

Ve svém projevu mimo jiné říká, že Palestinci se o nenásilné řešení konfliktu v minulosti pokusili, když OOP uznala Izrael a vzdala se ozbrojeného boje. „A co za to dostali? Naprosté ponížení a systematické etnické čistky. Právě to dalo vyrůst Hamásu a v očích mnoha Palestinců z něj udělalo jedinou alternativu k pomalé genocidě pod izraelským apartheidem,“ uvádí ve svém projevu Varoufakis, podle kterého je nyní potřeba uzavřít okamžité příměří, propustit všechna rukojmí zadržovaná Hamásem i Izraelem a zahájit mírový proces pod záštitou OSN, podpořený závazkem mezinárodního společenství ukončit apartheid, a zajistit rovné občanské svobody pro všechny. „Pokud jde o to, co musí nahradit apartheid, je na Izraelcích a Palestincích, aby se rozhodli mezi dvoustátním řešením a řešením v podobě jednoho federálního sekulárního státu,“ uzavírá Varoufakis.

Čtěte dále