Německá ministryně kultury prý tleskala na Berlinale pouze izraelskému tvůrci, palestinskému nikoliv

Vystoupení izraelského novináře a režiséra Yuvala Abrahama a jeho palestinského kolegy Basela Adry na předávání cen filmového festivalu Berlinale způsobilo skandál. Odsoudili je němečtí i izraelští politici a tvůrci filmu čelí výhrůžkám.

V sobotu večer vystoupili na pódium závěrečného večera filmového festivalu Berlinale Palestinec Basel Adra a Izraelec Yuval Abraham, aby převzali cenu za nejlepší dokumentární film. Oba spolutvůrci jsou filmaři a novináři a také kolegové z izraelského magazínu +972. Film No Other Land, který mapuje likvidaci palestinských vesnic na Západním břehu, vyhrál hlavní cenu za nejlepší dokument.

„Je pro mě velice těžké oslavovat, když jsou právě teď tisíce lidí v Gaze Izraelem popravování,“ uvedl Basel Adra ve svém proslovu a vyzval Německo, aby přestalo vyvážet zbraně do Izraele. Vzápětí po něm mluvil Yuval Abraham. „Chci vám říct, že nyní stojíme před vámi já a Basel, jsme stejně staří. Já jsem Izraelec, Basel je Palestinec. A za dva dny se vrátíme do země, kde si nejsme rovni. Já žiji pod občanským právem a Basel žije pod vojenským právem. Žijeme od sebe třicet minut cesty, ale já mám volební právo a Basel nemá volební právo. Já se mohu volně pohybovat v této zemi, Basel je, stejně jako miliony Palestinců, zavřen v okupovaném Západním břehu. Tato situace apartheidu mezi námi, tato nerovnost musí skončit,“ řekl režisér, který svůj proslov ukončil výzvou k ukončení bombardování Gazy a vyslovil se pro „politické řešení k ukončení okupace“.

Ten samý večer vyjádřilo několik filmových tvůrců solidaritu s Palestinci kvůli probíhajícímu konfliktu. Mezi jinými vystoupil filmový tvůrce Ben Russel. Ten přišel na událost s palestinským šátkem na jeviště a vyjádřil námitky vůči genocidě, která se děje kvůli postupu Izraele v Pásmu Gazy. Část publika mu podle německého deníku Die Zeit zatleskala. Masakr způsobený Hamásem 7. října byl podle britského deníku Guardian zmíněn jednou, a to výkonnou ředitelkou Berlinale, Mariette Rissenbeek, která žádala propuštění izraelských rukojmí.

Skandál v Berlíně

Události sobotního večera způsobily v německé společnosti rozruch. Řada německých politiků kritizovala vedení festivalu a několik politiků označilo proslovy za antisemitské. „To, co se včera přihodilo na Berlinale, bylo neakceptovatelnou relativizací,“ napsal vládnoucí starosta Berlína Kai Wegner (CDU) na sociální síti X. „V Berlíně nemá antisemitismus místo, a to platí také pro uměleckou scénu,“ dále deklaroval s tím, že očekává od nového vedení Berlinale ujištění, že takovéto události se nebudou opakovat. „Přímá odpovědnost za hluboké utrpení v Izraeli a Gaze leží na Hamásu,“ dodal Wegner. Generální sekretář CSU (Křesťansko-sociální unie Bavorska) Martin Huber mluvil v souvislosti s oním večerem o hanbě.

Dorothee Bär (CSU), která zastupuje předsedkyni unijní frakce, podle německého deníku Die Zeit uvedla, že za současné ministryně kultury střídá jeden antisemitský skandál druhý. Připomněla „burácející ticho ze strany ministerstva kultury 7. října 2023, nyní Berlinale. Je to nesnesitelné, že jeden z největších filmových festivalů na světě pořádaný v německém hlavním městě byl instrumentalizován jako antiizraelský festival,“ řekla Dorothee Bär.

Události onoho večera kritizovali také politici liberální FDP a Zelených. „Po událostech z neděle se musíme ptát, zda to tak může zůstat, nebo zda je s tím třeba v budoucnosti něco dělat,“ prohlásila předsedkyně FDP Anikó Glogowski-Merten pro portál The Pioneer. Politik za stranu Zelených Konstantin von Notz mluvil na sociální síti X o „zrádné záměně viníka a oběti“.

Palestinci jsem netleskala

Reakce zahrnovaly i výzvy k odstoupení ministryně kultury za Zelené Claudie Roth, která měla zatleskat po proslovech obou filmařů. Její tiskový odbor ale vydal podle deníku Guardian prohlášení, ve kterém tvrdí, že potlesk byl „namířen pouze na židovsko-izraelského novináře a tvůrce filmu Yuvala Abrahama, který se vyjádřil ve prospěch politického řešení a mírumilovné koexistence v regionu“ a že tedy palestinskému tvůrci netleskala.

Pořadatelé Berlinale se vůči masivní kritice hájili tím, že výkonná ředitelka Berlinale Mariette Rissenbeek postoj festivalu vyjádřila odsouzením Hamásu a že výpovědi laureátů a laureátek cen jsou nezávislé individuální názory a v „žádné formě nevyjadřují postoje festivalu. Dokud se pohybují v zákonných hranicích, musí být akceptovány,“ uvedli pořadatelé v prohlášení.

Festival se také distancoval od jednoho instagramového příspěvku. Na fotografii je vidět slogan „Free Palestine – From the River to the Sea“. „Tyto příspěvky nepocházejí od festivalu a nereprezentují postoj Berlinale,“ sdělili organizátoři na Instagramu. Účet Berlinale byl prý napaden hackery. „Hned to vyřešíme a okamžitě začneme pátrání, jak k této nehodě mohlo dojít,“ uvedli pořadatelé festivalu s tím, že už podali trestní oznámení na neznámého pachatele.

Výhrůžky smrtí

Zatímco v Německu vydávali politici svá prohlášení, izraelský režisér Yuval Abraham zveřejnil na svém instagramovém účtu informace o tom, co se stalo mezitím v Izraeli. „Izraelská krajně pravicová lůza mě přišla včera hledat do domova mé rodiny a vyhrožovala mým blízkým příbuzným, kteří uprostřed noci utekli do jiného města. Stále dostávám výhružky smrtí a musel jsem zrušit svůj let domů. Toto se stalo poté, co izraelská média a němečtí politici absurdně označili můj proslov na Berlinale – ve kterém jsem žádal rovnost Izraelců a Palestinců, klid zbraní a konec apartheidu – jako ,antisemitský‘. Děsivé zneužití mých slov Němci, nejen k umlčení palestinských kritiků Izraele, ale také Izraelců jako já, kteří podporují klid zbraní, který ukončí zabíjení v Gaze a umožní propuštění izraelských rukojmí – toto vyprazdňuje slovo antisemitismus a dále ohrožuje Židy všude po světě,“ napsal Abraham, který připomněl i osud své rodiny, kdy jeho babička byla narozena v koncentračním táboře v Libyi a většina rodiny jeho dědečka byla zavražděna během holokaustu. „Proto shledávám mimořádně pobuřujícím, že němečtí politici v roce 2024 mají tu drzost použít tento pojem proti mně způsobem, který ohrozil mou rodinu,“ napsal Abraham, který se ale nejvíc ze všeho bojí o svého kolegu Basela Adru. „Ten žije uvnitř vojenské okupace obklopen násilnými osadníky v Masafer Yatta. Je v daleko větším nebezpečí než já. Jsem šťastný, že náš film, který vyhrál cenu, způsobuje významnou mezinárodní diskuzi ohledně těchto problémů – a doufám, že jej budou sledovat miliony lidí, až tento rok vyjde. Podněcovat debaty – to byl důvod, proč jsme film vytvořili. Můžete tvrdě kritizovat, co jsme já a Basel řekli na pódiu, aniž byste nás démonizovali. Pokud je toto to, co děláte se svou vinou z holokaustu – odmítám to,“ uzavřel svůj příspěvek.

Svých kolegů se zastali novináři z magazínu +972, podle kterých kampaň proti nim svědčí o několika znepokojivých trendech. „Ukazuje zvrácenost německého diskurzu o antisemitismu, který se zvrhl natolik, že výroky proti izraelské okupaci – dokonce i od samotných Židů – interpretuje jako protižidovský rasismus. Odráží to rostoucí nechuť slyšet krutou pravdu o izraelském apartheidu, a to nejen v místech, jako je Masafer Yatta, ale také v Gaze, která je nadále obléhána a bombardována,“ napsala redakce +972 s tím, že tleskají odvaze svých kolegů a uvědomují si břemeno, které musí nést v důsledku toho, že vystupují proti nespravedlnosti.

Čtěte dále