Ozývají se hlasy žádající vyloučení Izraele z letošních cen Eurovize

Že by se Izrael kvůli konfliktu v Gaze neměl účastnit letošního ročníku celoevropské hudební soutěže, si myslí hlavně v pořadatelském Švédsku.

Hudební cena Eurovize se letos uskuteční na začátku května a jako každý rok budou písňové klání sledovat miliony diváků po celém světě. Svého zástupce do soutěže od sedmdesátých let posílá i Izrael. Vítězem národní kvalifikace se na začátku února stala dvacetiletá zpěvačka Eden Golan, která svoji píseň věnovala izraelským rukojmím zadrženým v Gaze. Právě kvůli konfliktu a humanitární katastrofě na okupovaných územích teď ovšem sílí v Evropě názor, že by letos Izrael na Eurovizi neměl vůbec soutěžit.

Už v prosinci se ozvala islandská Asociace skladatelů a textařů, pod jejichž peticí se objevilo deset tisíc podpisů, a také se objevilo varování, že pokud Izrael bude do soutěže vpuštěn, Island se jí nezúčastní. Ve Finsku podobnou petici podepsalo tisíc tři sta zaměstnanců a zaměstnankyň hudebního průmyslu, kteří v ní připomínají dvojí standard ve vylučování zemí ze soutěže. Zatímco Rusko kvůli okupaci Ukrajiny nesmí v Eurovizi soutěžit, účast Izraele se nezdá být pro pořadatele problematická.

Nejsilněji hlasy volající po vyloučení Izraele ale zatím znějí ze Švédska, kde se soutěž uskuteční ve městě Malmö. Minulý rok Eurovizi vyhrála švédská zpěvačka Loreen, a země tak dostala pořadatelské právo. „Vpustit Izrael mezi účastníky podkopává nejen ducha soutěže, ale i úlohu veřejné služby,“ nechali se slyšet organizátoři švédské petice, pod níž se objevily podpisy místních hvězd, jako jsou Robyn, Fever Ray nebo First Aid Kit. Zpěvák Olly Alexander, který má v Malmö reprezentovat Velkou Británii, v médiích dokonce obvinil Izrael z genocidy, což podle BBC News následně zástupce izraelského velvyslanectví označil za „absurdní názor“.

S žádostí zvážit účast Izraele v písňové soutěži se tento týden obrátilo dvacet poslanců Evropského parlamentu na Evropskou vysílací unii (EBU), která cenu Eurovize každoročně pořádá. I oni připomínají dvojí metr: kromě vyloučení Ruska také třeba incident, při němž Island dostal vysokou pokutu za to, že jejich zástupce přinesl na finále konané v roce 2019 v Tel Avivu palestinskou vlajku. „Rozumíme obavám i hluboce zakořeněným názorům na současný konflikt na Blízkém východě,“ řekl šéf EBU Noel Curran, ale dodal, že nechtějí, aby se z Eurovize stal „souboj mezi vládami“, a proto nebudou nutit Izrael k neúčasti.

Čtěte dále