Aplikaci sledující ženskou plodnost financují odpůrci potratů

Populární aplikace FEMM, kterou si od roku 2015 stáhlo přes čtyři sta tisíc uživatelek, odrazuje od používání hormonální antikoncepce.

Populární aplikaci FEMM, která sleduje ženskou plodnost, financují odpůrci potratů z řad katolické církve, napsal na konci května deník Guardian. Do aplikace, kterou si podle vývojářů stáhlo od roku 2015 přes čtyři sta tisíc uživatelek ze Spojených států, Evropy, Afriky a Jižní Ameriky, se zadávají osobní informace o plánovaném otěhotnění, sexu či menstruačních cyklech. FEMM ale zároveň uživatelky odrazuje od používání hormonální antikoncepce.

FEMM financují soukromí dárci včetně charity Chiaroscuro Foundation Seana Fielera, katolického obchodníka s hedge fondy z New Yorku. Fielerova nadace dlouhodobě podporuje organizace a politiky, jako je viceprezident Mike Pence, kteří se staví proti hormonální antikoncepci a potratu. Fieler před pár lety kritizoval republikány za to, že se jim nepodařilo potraty kriminalizovat, což nazval „tyranií umírněnosti“. Chiaroscuro Foundation poskytla v posledních třech letech aplikaci 1,79 milionu dolarů a sám Fieler stojí v čele představenstva neziskové organizace FEMM Foundation, která aplikaci provozuje.

Ačkoli FEMM podle všeho nemonetizuje citlivá soukromá data ani je nepředává třetím stranám jako některé podobné aplikace, jde podle Guardianu o „první ideologickou aplikaci sledující plodnost“. FEMM otevřeně zpochybňuje bezpečnost a efektivnost hormonální antikoncepce a doporučuje ženám „přirozený“ způsob, respektive aby si osvojily vlastní cykly. Zároveň ženy nabádá, aby navštěvovaly síť lékařů z FEMM kvůli hormonálním testům, které prý dokážou diagnostikovat „skryté“ zdravotní problémy.

Metoda propagovaná aplikací je ale považována za velmi nespolehlivou. Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí jejím užíváním neplánovaně otěhotní zhruba dvacet čtyři žen ze sta. Nejefektivnější jsou antikoncepční implantáty, jež vyústí v těhotenství v jednom ze dvou tisíc případů. A přestože se u hormonální antikoncepce mohou objevit vedlejší příznaky, ve srovnání s aplikacemi sledujícími plodnost jsou mnohem spolehlivější.

Podle CEO FEMM Foundation Anny Halpine je ideologie skupiny a dárců irelevantní, protože aplikace „neřeší otázku potratu (…). Femm je organizace, která se věnuje rozvíjení výzkumu a vědomostí ohledně ženské reprodukce v celém světě.“ Společnost se k textu Guardianu vyjádřila na svých stránkách, kde zmínila, že spoléhá na nezávislé dárce a že se primárně soustředí na nový výzkum v otázkách ženského zdraví.

„Protipotratoví aktivisté neustále otravují životy žen jako vosy na pikniku,“ píše v komentáři pro Guardian Eva Wiseman. Někdy je to očividné například v podobě „protestujících“ před klinikami, někdy je to plíživější v podobě „osvěty“ v roztomilém designu aplikace. Uživatelé obvykle důvěřují aplikacím na Play Storu či App Storu a většinou neočekávají, že by jim měly cokoli podsouvat. Případně netransparentně sdílet jejich osobní zdravotní data. Podle nedávné stude BMJ sdílí citlivá data 19 z 24 nejlépe hodnocených zdravotních aplikací se společnostmi jako Facebook, Google nebo Amazon.

 

Čtěte dále