Kolaps #8. Milena Bartlová: Spor o mariánský sloup je součástí boje o sekulární stát

Teoretička a historička umění Milena Bartlová se v novém podcastu Kolaps rozhovořila o hlubším kontextu vztyčení repliky mariánského sloupu na Staroměstském náměstí.

S profesorkou teorie a dějin umění Milenou Bartlovou, která momentálně působí na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, je možné probírat celou řadu témat. Dokáže poučeně a originálně hovořit o klimatické krizi, současné politice, našem vztahu k minulému režimu, dějinách středověku nebo současném umění. Tím hlavním důvodem, proč byla Milena Bartlová hostkou nového dílu podcastu Kolaps, je ale tentokrát především vztyčení mariánského sloupu na pražském Staroměstském náměstí. Po 102 letech se sloup, respektive jeho replika z dílny sochaře Petra Váni, vrátil na svém místo. Milena Bartlová se k plánům na umístění sloupu na jeho původní místo kontinuálně kriticky vyjadřuje minimálně od roku 2013. Právě podcastový formát nám umožňuje probrat toto pro směřování české společnosti zásadní téma v dostatečné šíři. Jak se to přihodí, že si nějaký spolek postaví svou nadšeneckou repliku uměleckého díla na nejvýznamnějším náměstí v České republice?  A o co přesně jde lidem, kteří vztyčení mariánského sloupu podporují? O tom je aktuální díl podcastu Kolaps s profesorkou Milenou Bartlovou.

Všechny díly podcastu Kolaps si můžete poslechnout nejen na webu Alarmu, ale také na SpotifyApple PodcastsPlayerFM nebo pomocí RSS feedu našeho účtu na Soundcloudu. Alarm je finančně závislý na podpoře čtenářů. Pokud se vám líbí naše podcasty nebo rádi čtete Alarm a chtěli byste ho finančně podpořit, můžete tak učinit v naší dlouhodobé kampani.

 

Čtěte dále