Pay Gap 22: Férová domácnost

V nové epizodě podcastu Pay Gap se vracíme k tématu druhé směny a rozdělení práce v domácnosti. Pozvání přijala Martina Dvořáková z platformy Férová domácnost.

Tématu druhé směny jsme se věnovaly už v jedné z prvních epizod našeho podcastu. Připomeňme, že neplacená práce, povinnosti spojené s péčí, jejich nerovnoměrné rozdělení a nedostatečná institucionální podpora mají nejen velký vliv na domácí pohodu žen a celých rodin, kvalitu vztahů či sexuální život, ale také na síly, kapacity a časové možnosti, které máme jako pracující matky k dispozici. Mělo by nás také jako společnost zajímat, že tato zátěž může mít dopad i na ochotu žen pořídit si děti, a nemůžeme opomenout ani vzory, které předkládáme svým dětem.

Česká republika se umísťuje na spodních příčkách evropského indexu genderové rovnosti a v kapitole věnované volnému času máme jedno z nejhorších hodnocení – muži a ženy u nás mají velmi rozdílné možnosti v nakládání s vlastním časem. Mnohem větší podíl žen než mužů každý den vaří a uklízí, a to nejen v rodinách s dětmi. Platforma Férová domácnost má za cíl inspirovat k diskusi a dát ženám i mužům nástroje k spravedlivějšímu rozdělení domácích rolí. Součástí projektu je i audit domácnosti, který obsahuje seznam běžných domácích aktivit. Partneři zde mohou vyplnit, kdo se které činnosti věnuje v jaké míře, situaci společně reflektovat a následně třeba upravit rozdělení tak, aby jim oběma lépe vyhovovalo. Audit ze začátku představoval spíše bonus k projektu, ale postupem času získal velkou popularitu a odezvu.

Motivací k vytvoření projektu bylo více: dětství a dospívání v tradiční rodině, studium společenských věd, vlastní rodičovství i zkušenost s extrémním zatížením žen během covidové pandemie. Když ani po skončení pandemie nedošlo k výrazné pozitivní změně, rozhodla se Martina Dvořáková přijít s vlastním projektem. Inspirovala se přitom několika zahraničními vzory, které doporučovaly nejprve zmapovat, které aktivity či úkoly v domácnosti děláme (např. Eva Rocky a její kniha Fair Play). Férové rozdělení domácí práce přitom nemusí znamenat dělení padesát na padesát. V každé rodině a v každé životní fázi to může být jiné a pro spokojenost partnerů jsou důležitější faktory jako faktické rozdělení domácí práce, účast na placené práci nebo to, s kým se vlastně srovnáváme.

Je také potřeba si uvědomit, že nastavení nebude fungovat jednou provždy, ale je potřeba je měnit například s tím, jak rostou děti. Navíc se rozdělení domácích povinností a s tím spojená mentální zátěž může stát další položkou na našich již tak dlouhých „to-do listech“. Nemohly jsme v této souvislosti nevzpomenout na funkci ředitelky domácnosti či family happiness manažerky. Jde o velmi citlivé téma, které si musíme „vybojovat“ a obhájit i vůči širší rodině či institucím. Nejde přitom jen o to ulevit ženám v druhé směně, aby mohly více zabrat ve směně první, ale zejména o to, aby měly větší svobodu v tom, jak se svým časem mohou naložit.

Chcete nás nejen slyšet, ale také mít ve vlastní knihovně?

Podpořte vznik knížky Kratší konec provazu, na které právě pracujeme. Sledujte nás na sociálních sítích – již brzy spustíme kampaň. Už teď nám ale můžete posílat své nápady a náměty: co vám například v minulých dílech podcastu chybělo a o čem byste chtěli v knížce číst?

Stále nás zajímají vaše názory a zkušenosti, ale i dotazy, nejen k tématu dnešní epizody, ale obecně z pracovního života. Dejte nám vědět na sociálních sítích nebo na e-mailu [email protected].

Podcast vzniká s podporou české pobočky nadace Friedrich-Ebert-Stiftung.

Čtěte dále