Kvóty #10: „Začínám věřit v začátek konce Airbnb,“ říká Kateřina Smejkalová

V novém díle podcastu Kvóty jsme s politoložkou a publicistkou Kateřinou Smejkalovou hovořili tom, jak pandemie koronaviru proměnila některá odvětví tzv. gig economy a co můžeme na poli kapitalismu platforem čekat dál. 

Zatímco tisíce bytů, které jejich majitelé dříve pronajímali na Airbnb, se během pandemie covidu-19 začaly vracet zpátky na trh a byznys s nimi postupně upadá, jiná odvětví gig economy – třeba dovážkové služby – zažívají masivní vzestup. Jak naše životy tento typ ekonomiky a na něm postavený kapitalismus platforem ovlivňuje? Proč je dobré platit za doručování jídla a v čem je prokletí automatických pokladen v supermarketech? I o tom jsou aktuální Kvóty.

Politoložka Kateřina Smejkalová působí jako vědecká pracovnice u české pobočky nadace Friedrich-Ebert-Stiftung a píše pro různá online i tištěná média. Věnuje se otázkám budoucnosti práce, společenským dopadům technologií a principiálním politickým otázkám, jako je krize levice nebo vzestup konzervativního národovectví. Pravidelně také komentuje aktuální dění v Německu.

Všechny díly podcastu Kvóty si můžete poslechnout nejen na webu Alarmu, ale také na Spotify, Apple Podcasts, PlayerFM nebo pomocí RSS feedu našeho účtu na Soundcloudu. Alarm je finančně závislý na podpoře čtenářů. Pokud se vám líbí naše podcasty nebo rádi čtete Alarm a chtěli byste ho finančně podpořit, můžete tak učinit v naší dlouhodobé kampani.

 

Čtěte dále