Kolaps #21. Jana Pravdová: Česko se na konec uhlí nepřipravuje. Můžeme zažít náraz do zdi

Uhelná komise doporučila české vládě ukončit těžbu uhlí v Česku až v roce 2038. Co to bude znamenat pro světové klima a jaký bude mít toto rozhodnutí dopad na Českou republiku? Mluvili jsme s Janou Pravdovou z Greenpeace.

V pátek 4. prosince doporučila uhelná komise české vládě, aby těžbu uhlí v Česku ukončila do roku 2038. Podle ekologických organizací, aktivistů a odborníků na globální klima je to však pozdě. Právě debatě okolo konce uhlí se věnuje nejnovější díl podcastu Kolaps s Janou Pravdovou z organizace Greenpeace, která dlouhodobě vystupuje za rychlé ukončení těžby uhlí v Česku. Na konci roku 2018 strávila Jana Pravdová týden ve vazbě ve slovenské Ilavě za okupaci důlního rypadla. Tato akce urychlila nástup slovenského klimatického hnutí a naši východní sousedé se zavázali odejít od uhlí do roku 2023. Letos v září zase řeporyjský starosta za ODS Pavel Novotný snil o tom, že by Janu Pravdovou a další aktivisty zmlátili policisté obušky za blokádu v severočeském dole Vršany. I o tom je dnešní vydání Kolapsu.

Jak se uhelná komise a česká vláda vyrovnávají s argumenty mezinárodních studií, že je ekonomicky možné těžbu uhlí ukončit do roku 2030? Prostě řeknou, že to možné není, a hotovo?

V podstatě ano. Oni studie nemají. Uhelná komise rozhodla v podstatě bez toho, že by měla podklady k tomu, jaké bude mít její rozhodnutí sociální dopady na regiony, kdy a kolik se bude propouštět pracovníků a pracovnic v uhelném průmyslu, jaké to bude mít dopady na klima. Neexistuje v podstatě ani žádný harmonogram útlumu těžby. To rozhodnutí padlo na základě nějaké šestnáctistránkové studie, jakéhosi manažerského shrnutí, které tyto aspekty vůbec nebralo v potaz. Očekávali jsme, že se to rozhodnutí odloží. Měli jsme informace, že i další členové komise nejsou spokojení s tím, jak ty podklady vypadají. Navíc přišly v noci před zasedáním komise. Nebylo tedy moc času na jejich prostudování. Profesorka Jílková z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, která v komisi zastupovala vědeckou sféru, říkala, že kdyby jí nějaký student takovou práci předložil, hned by ho vyhodila. Protestoval i Svaz průmyslu a obchodu, ale nakonec se rok 2038 odhlasoval relativně hladce. Dva zástupci ekologických organizací byli proti, pan ministr Brabec a zástupce Ministerstva práce a sociálních věcí se zdrželi a zbytek byl pro.

Zatímco se tedy západní Evropa a Evropská unie budou připravovat na přechod na jinou, udržitelnější energetiku, Česko bude mít svůj uhelný skanzen, aniž by se na cokoliv připravovalo a mělo na to studie. Budeme prostě čekat, co se bude dít…

Ano, toho se právě obáváme. Není to dobré pro klima, ale zároveň není ani dobré se v tom uhelném skanzenu zapouzdřit. Česká energetika nežije ve vakuu. Bez ohledu na to, jak uhelná komise rozhodne a co bude dělat česká vláda, může být realita úplně jiná. Uhlí je už teď dost nerentabilní a my můžeme zažít náraz do zdí. Budeme se připravovat na konec uhlí v roce 2038, ale ono reálně skončí dřív a my na to nebudeme připraveni. Hlavně regiony nebudou připraveny na tu transformaci. Už teď vidíme, jak lidé na Sokolovsku a na Karvinsku přicházejí o práci. Není tady vytvořen systém jejich rekvalifikace a začlenění do pracovního trhu. Nejsou vytvořena nová pracovní místa. Možná budeme hodně litovat.

Celý rozhovor s Janou Pravdovou si poslechněte v podcastu Kolaps.

Všechny díly podcastu Kolaps si můžete poslechnout nejen na webu Alarmu, ale také na SpotifyApple PodcastsPlayerFM nebo pomocí RSS feedu našeho účtu na Soundcloudu. Alarm je finančně závislý na podpoře čtenářů. Pokud se vám líbí naše podcasty nebo rádi čtete Alarm a chtěli byste ho finančně podpořit, můžete tak učinit v naší dlouhodobé kampani.

Čtěte dále