„Spolupráce Zelených a sociální demokracie dává smysl a měla by být dlouhodobá,“ říkají zástupkyně obou stran

Nový díl feministické talkshow se zaměřuje na tuzemskou politiku. Jak to vypadá s možnou volební spoluprací ČSSD a Strany zelených, v čem spočívají její výhody a v čem naopak úskalí?

V posledních týdnech to vypadá, že vedle pravicového bloku ODS, TOP 09 a KDU-ČSL a liberálně orientované středové koalice Pirátů a STAN u nás možná vznikne ještě blok třetí, středolevý. Tvořit by ho měli Zelení a ČSSD. Pozvání do Kvót přijala první místopředsedkyně Strany zelených Anna Gümplová a politoložka Daniela Ostrá, členka iniciativy Lepší ČSSD je možná. Hovořily jsme nejen o stavu vyjednávání o spolupráci těchto stran, ale i o strategiích předvolební kampaně v covidové době nebo o tom, s jakým dědictvím se oba politické subjekty musí vyrovnat.

Jak Zelení přesvědčí své voliče a voličky, aby podpořili koaliční blok se stranou, která se progresivní politice donedávna vyhýbala? Zvládnou sociální demokraté zabránit dalšímu odlivu svých voličů? Mohou se Zelení zbavit stigmatu městské strany pro liberály? Je v této straně po debaklu Matěje Stropnického prostor na levicovou a sociální politiku? Není spojení obou stran jen z nouze ctnost? A co nastane, pokud se strany do Poslanecké sněmovny nedostanou? O tom všem jsou následující hodinové Kvóty.

Všechny díly podcastu Kvóty si můžete poslechnout nejen na webu Alarmu, ale také na SpotifyApple PodcastsPlayerFM nebo pomocí RSS feedu našeho účtu na Soundcloudu. Alarm je finančně závislý na podpoře čtenářů. Pokud se vám líbí naše podcasty nebo rádi čtete Alarm a chtěli byste ho finančně podpořit, můžete tak učinit v dlouhodobé crowdfundingové kampani.

Čtěte dále