Bojím se, že část lidí, kteří v Praze vyrůstali a utvářeli život města, se bude muset odstěhovat, říká Michal Lehečka

Nový díl podcastu Bulvár se věnuje proměně pražských sídlišť, územnímu rozvoji a participaci nebo nově vznikajícím čtvrtím. Jeho hostem je urbánní antropolog Michal Lehečka.

Michal Lehečka je sociální antropolog působící na Fakultě humanitních studií UK a ve spolcích Antropopictures a AutoMat, kde založil Laboratoř udržitelného urbanismu. Lehečka se odborně věnoval podobám rozvoje současných měst, především s ohledem na takzvaně postsocialistická města a s důrazem na veřejný prostor panelových sídlišť. Je také jedním z autorů nové brožury Sociologického ústavu Akademie věd s názvem Pražská panelová sídliště jako místa protikladů. Je autorem řady odborných i popularizačních textů.

V první části podcastu Bulvár jsme hovořili o proměně sídlišť během uplynulých dekád. Jsou to právě městské periferie, kde v posledních letech nejrychleji rostly ceny za bydlení. Jak se vyvíjela funkce sídliště, proč je podle Lehečky nutné přestat se držet jen estetizujícího či urbanistického měřítka a zaměřit se i na to, nakolik sídliště naplňovala či naplňují potřeby obyvatel? Dá se v souvislosti s panelovými sídlišti mluvit o gentrifikaci a financializaci? Jaké zkušenosti Michal Lehečka získal během pětiletého výzkumu na pražském sídlišti Černý most?

Další část rozhovoru se věnuje územnímu rozvoji a participaci se zaměřením na nové pražské čtvrti. V současné době se dokončují přípravy na odblokování hned několika významných pražských brownfieldů. Stavět se má nová čtvrť Bubny–Zátory, prostor kolem Nákladového nádraží na Žižkově se promění v Žižkov City a roste i nová administrativně-rezidenční čtvrť na Smíchově. Jak budou vypadat a kdo v nich bude bydlet? A jak vypadá nejčernější možný scénář z hlediska budoucího vývoje cen bydlení v Praze? Poslední část rozhovoru se pak věnuje tématům participace a dopravy.

Čtěte dále