Představy majority o méněcennosti Romů začínají už na základních školách, říká Gwendolyn Albert

Nový díl feministického podcastu Kvóty se věnuje postavení Romů a Romek v Česku. O tématu jsme hovořili s Gwendolyn Albert, lidskoprávní aktivistkou původem z Kalifornie. 

Lidskoprávní aktivistka Gwendolyn Albert se do České republiky se přistěhovala v devadesátých letech ze Spojených států. Jak sama říká, do té doby o Romech nikdy neslyšela – znala jen pojem „cikáni“ a o jejich životě měla značně zkreslené představy, dané kulturními stereotypy. Během života v Česku si však začala všímat různých forem segregace romského obyvatelstva a začala se o problematiku rasismu a diskriminace Romů a Romek zajímat. Dlouhodobě se angažuje například v otázkách bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku, spolupracuje s ženami, kterým byly nedobrovolně provedeny sterilizace, a věnuje se také problematice vzdělávání a důstojnosti života romské populace.

Od září 2020 je členkou Rady občanské společnosti pro záležitosti romské menšiny. Denně překládá zprávy do angličtiny pro zpravodajský server Romea.cz  a přispěla k rozsáhlé zprávě Lidská práva Romů a kočovníků v Evropě (2012), kterou vypravoval komisař Rady Evropy pro lidská práva Thomas Hammarberg. V podcastu Kvóty se Gwendolyn Albert vyjadřuje ke vztahu majority a Romů, k tomu, jak se utvářela paměť romského obyvatelstva, k současným problémům souvisejícím s rasismem, k otázce empowermentu romské komunity i k tomu, jaká byla geneze snah o odškodnění obětí nedobrovolných sterilizací.

Všechny díly podcastu si můžete poslechnout nejen na webu Alarmu, ale také na Spotify, Apple Podcasts, PlayerFM nebo pomocí RSS feedu našeho účtu na Soundcloudu. Alarm je finančně závislý na podpoře čtenářů. Pokud se vám líbí naše podcasty nebo rádi čtete Alarm a chtěli byste ho finančně podpořit, můžete tak učinit v dlouhodobé crowdfundingové kampani.

 

Čtěte dále