Undercover jako miliardářka v luxusních mrakodrapech: „O architekturu už nejde, jen o investice“

Hostem Popu byla Andi Schmied, vizuální umělkyně, která v roli miliardářky navštívila a nafotila luxusní newyorské byty. O svém špionážním kousku vydala knihu Private Views.

„Začalo to jako největší klišé,“ popisuje Maďarka Andi Schmied moment, kdy ji poprvé napadlo navštívit luxusní newyorské apartmány nedostupné lidem s běžným příjmem. „Stála jsem na Empire State Building s ostatními turisty, pomalu jsem se rozkoukávala a přestávala se soustředit na malé postavičky lidí dole. Začala jsem se dívat kolem sebe a výš. Přemýšlela jsem o tom, co je uvnitř všech těch okolních budov na Manhattanu. Když mi došlo, že to jsou všechno soukromé rezidenční věže a že jediný lidem dostupný výhled z takové výšky je z Empireu, začalo mě to zajímat,“ líčí Shmied, která neměla během svého tříměsíčního rezidenčního pobytu šanci se do rezidenčních mrakodrapů podívat jinak než v převleku. Vytvořila si proto falešnou identitu východoevropské miliardářky, která si chce ve městě koupit byt, a začala chodit na prohlídky rezidenčních bytů určených pro bezpečné investování a zhodnocování peněz nejbohatších lidí světa.

„Většina těch mrakodrapů je prázdná. Realitní agenti byli občas překvapení, že se tam chci opravdu nastěhovat. Staví se, aby si vydělali devlopeři, ale především proto, aby ultrabohatí mohli diverzifikovat svá investiční portfolia. Po poslední ekonomické krizi si uvědomili, že není bezpečné mít své bohatství v akciích, chtěli něco, co má skutečnou hodnotu, aby v případě další krize nezůstali na mizině. A nemovitosti jsou ta nejbezpečnější investice. Jenomže prázdné domy, a obzvlášť tyto supervysoké skleněné věže, mají obrovský negativní dopad na život zbytku obyvatel,“ vysvětluje Schmied. Ta v 25 bytech v horních paterech newyorských mrakodrapů, které navštívila v doprovodu realitních agentů, nafotila kolekci fotek, jež najdete v objemné knize Private Views: High-Rise Panorama of Manhattan, vydané letos pražskou galerií architektury Vi Per.

Kniha je svého druhu antropologickým výzkumem vrstvy newyorských nejbohatších. Kromě fotek v ní totiž najdete i rozhovory s newyorskými realitními agenty, kteří umělkyni považovali za manželku budapešťského obchodníka s uměním a starožitnostmi. Dále publikace obsahuje drobné eseje o architektuře, stavitelství, územním plánování a dalších tématech spojených s manhattanskou „skyline“. Téma prázdných nemovitostí zabírajících klíčové pozemky nejen v centrech světových měst, zatímco stále víc obyvatel pociťuje důsledky krize bydlení a gentrifikace, v knize usazuje do širšího kontextu závěrečná textová část, o kterou se postarali odborníci včetně už zemřelého architekta, urbanisty a spisovatele Michaela Sorkina.

Poslechněte si celý červencový díl podcastu o popkultuře včetně úvodních tipů na aktuální seriály a vydané knihy.

Čtěte dále