Některé formy práce pečovatelek hraničí s moderním otroctvím, říká antropoložka Petra Ezzeddine

Další díl podcastu Kvóty se zaměřuje na problematiku migrace a globální rozměr péče. Hostkou je sociální antropoložka Petra Ezzeddine, která se oběma oblastem dlouhodobě věnuje.

Sociální antropoložka Petra Ezzeddine působí jako odborná asistentka na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy. Ve svých výzkumech se věnuje problematice genderu v migraci, transnacionálnímu mateřství a transnacionálním sítím péče o děti a seniory. Působí také jako takzvaný research fellow v programu Globální konflikty a lokální interakce na AV ČR. V současné době se podílí na vedení mezinárodního výzkumné sítě EUROCare, která se zabývá různými formami mobility a migrace ve spojení s péčí o seniory ve střední Evropě.

S Apolenou Rychlíkovou si Petra Ezzeddine povídala o globálním významu péče, transnacionálním rodičovství nebo prarodičovství, různých formách péče i o tom, že je dnes péče celospolečensky podhodnocená. Ezzeddine vysvětluje, že migrace za prací má u žen velmi často podobu vykonávání pečujících povolání – ať je to péče o seniory a seniorky nebo výpomoc v domácnosti. Řada žen navíc u svých klientů bydlí, čímž se stírá hranice mezi pracovním a osobním časem a v některých případech to vede k extrémnímu vykořisťování. Podle antropoložky jsou však v systému založeném na migraci za péčí ohrožení a zranitelní prakticky všichni. Speciální pozornost věnuje podcast situaci v České republice, která je jednak příjemcem péče a jednak odtud ženy za péčí odjíždějí, nejčastěji do Rakouska a Německa. Co všechno jejich práce obnáší? Může mít taková práce nějaký emancipační moment? A jak nastavit globální systém tak, aby byl spravedlivější a nezbavoval pečovatelky sociálních práv?

Všechny díly podcastu Kvóty si můžete poslechnout nejen na webu Alarmu, ale také na Spotify, Apple Podcasts, PlayerFM nebo pomocí RSS feedu našeho účtu na Soundcloudu. Alarm je finančně závislý na podpoře čtenářů. Pokud se vám líbí naše podcasty nebo rádi čtete Alarm a chtěli byste ho finančně podpořit, můžete tak učinit v naší dlouhodobé kampani.

Čtěte dále