„Levice se nesmí dívat jen na Západ, inspiraci najdeme v Kostarice, Indii i Maďarsku,“ říkají aktivisté Patočka a Ort

Hosty Kolapsu byli tentokrát insideři českého grassrootového hnutí. Tématem byla organizace sociálního hnutí i nezdravá fixace na Západ.

Před časem vyšel na Alarmu text Ani levicové dohánění Západu, ani nacionalismus. Za novou třídní politiku od autorské dvojice zkušených aktivistů Josefa Patočky a Jakuba Orta. Jakub Ort se výrazně angažoval v komunitním prostoru Klinika, Josef Patočka začínal s aktivismem ještě jako gymnazista při protestech proti zpoplatnění vysokého školství. Oba se výrazně angažovali a angažují v klimatickém hnutí a v současnosti se podílejí na aktivitách Re-setu, odborů i Iniciativy nájemníků a nájemnic.

Pro někoho může být zdrojem naděje to, jak fungují levicové instituce a struktury na Západě. Je na tom něco špatného?

Josef Patočka: Pro mě bylo silným momentem vymanění se z fixace na Západ. Bylo důležité zjistit si něco o tom, co dělají odbory a sociální družstva v Kerale v Indii, jakým způsobem řešily odbory za pomoci družstev bytovou krizi v Uruguayi, kde od sedmdesátých let postavili desetitisíce domů. V Latinské Americe jsou nejlepší příklady veřejné energetické transformace, kterou bychom potřebovali tady. U toho jsem si říkal, proč neznám tyto případy. Bylo to proto, že jsem byl fixovaný na Západ. Přitom toho máme strukturálně spoustu společného právě s latinskoamerickými zeměmi. Musíme se trochu odklonit od toho západního „velkého druhého“ a rozhlédnout se po světě. Bude to pro nás užitečné a zdravé.

Tedy inspirace přímo ze Západu může být nevhodná kvůli strukturálně jiným podmínkám, ve kterých například tamní odbory operují?

Je otázka, jestli je jejich model replikovatelný všude a jestli bychom to neměli i z určitého eticko-politického pohledu začít kritizovat. Jestli i zisky pro jejich sociální stát nespočívají na nepřiznaných strukturálních nákladech, které se odsouvají do semiperiferie na východ a na jih. A z ekologického hlediska, když posloucháte sociálně demokratické Němce nebo tamní odboráře, tak oni umějí mluvit hezky o zelené a ekologické transformaci, už ale nemluví o tom, že ty baterky na jejich transformaci se budou vyrábět v Maďarsku. Němečtí odboráři často nemluví o tom, kde se berou peníze na jejich transformaci.

Čtěte dále