Chceme rehabilitovat levicovou politiku v českém veřejném prostoru, říkají spolupředsedové strany Levice

Hosty předvolební podcastové série Volby 2021 byli tentokrát spolupředsedové strany Levice, Markéta Juřicová a Vojtěch Roček. Povídali jsme si o programu, vyhlídkách v nadcházejících volbách i o dalších plánech této stále velmi mladé politické strany.

V naší krátké předvolební podcastové sérii Volby 2021 si povídáme s političkami a politiky, kteří usilují o hlasy voličů v následujících podzimních parlamentních volbách a zároveň mohou být atraktivní pro modelové čtenáře Alarmu. V rozhovorech se soustředíme především na to, co nám jednotlivé strany a politici nabízejí za alternativy. Dnešní díl je třetí v pořadí a tentokrát ho moderují Jan Bělíček a Pavel Šplíchal. Po zástupcích ČSSD a Zelených jsme ve studiu uvítali spolupředsedkyni a spolupředsedu politické strany Levice – Markétu Juřicovou a Vojtěcha Ročka. Povídali jsme si o programu, vyhlídkách v nadcházejících volbách i o dalších plánech této stále velmi mladé politické strany.

O vzniku nové levicové strany se v českém prostoru hovoří už minimálně deset let. Najednou však v roce 2020 vznikly hned tři takové subjekty – strana Levice, hnutí Budoucnost a Idealisté. Máme tady stále KSČM, ČSSD nebo Zelené. Přináší Levice něco unikátního do českého politického prostoru? V čem je originální?

Na rozdíl od KSČM a ČSSD odmítáme dělat ústupky pravicovým stranám. Nikdy bychom s nimi nešli do vlády, jako to udělala ČSSD s ANO, což se v případě vlády Andreje Babiše vztahuje také na KSČM. Komunisté se také stále ještě věrohodně nevyrovnali s vlastní minulostí před rokem 1989.

A co vás odlišuje od zbylých dvou nových politických subjektů?

Tady je důležitý historický kontext. Levice nevznikla z čistého nebe, ale historickým vývojem a spojením dvou subjektů – platformy Skutečná Levice a Strany demokratického socialismu. K tomuto sloučení došlo přibližně ve stejné době, kdy se formovala Budoucnost, a o něco později vzniklo i hnutí Idealisté. S oběma subjekty jsme samozřejmě stále v kontaktu a probíhá vzájemná komunikace. Myslím, že máme trochu odlišný pohled na volební strategii a taktiku.

Co si pod tím konkrétně představit?

Idealisté mají některé své členy na kandidátkách Pirátů. Budoucnost oznámila, že se do těchto voleb vůbec nezapojí. Některé jejich členy jsem ale zaznamenal na kandidátkách Zelených. My jsme dlouho zvažovali různé scénáře a nakonec jsme se rozhodli pro samostatnou kandidaturu.

Nebylo by v dnešní situaci lepší spíše kooperovat, vytvářet koalice a větší struktury, které mohou do politiky v Česku promluvit, než levicovou scénu drobit na řadu malých uskupení?

Se všemi subjekty jsme se o možné spolupráci bavili dlouhé měsíce. Levice na jaře také nabídla těmto subjektům místa na svých kandidátkách. Protože jsme věděli, jaký mají vztah k volbám obecně a názor na účast v podzimních volbách, žádný výrazný úspěch v této oblasti jsme nečekali. Ani tyto subjekty o takovou formu spolupráce neměly zájem a jdou svou vlastní cestou.

 

Čtěte dále