„Změna definice znásilnění je střípek ve skládačce sexuálního násilí,“ říká Irena Hůlová

Nejnovější díl podcastové show Kvóty se zaměřuje na práci Ireny Hůlové, která je v současnosti manažerkou kampaně Chce to souhlas a působí jako vedoucí advokační činnosti v Amnesty International.

Už více než rok běží kampaň Amnesty International a dalších spřátelených neziskových organizací, jako je například Konsent, která usiluje o změnu definice znásilnění. Znásilnění dnes v českém právním systému není definováno souhlasem, ale naopak vyžaduje aktivní obranu ze strany oběti. To se snaží změnit právě kampaň Chce to souhlas. „Kampaň vedeme od února 2021 a přála bych si, abychom v únoru 2023 už nemusely dělat happeningy před sněmovnou,” říká Hůlová.

Jak vypadá práce na tak velkém projektu a kde brát zahraniční inspiraci ohledně vedení takto podstatných kampaní včetně jejich zacílení? Co vyžaduje práce manažerky? S jakými předsudky se Irena Hůlová potýká, když obchází politiky a političky a lobbuje za změnu legislativy? A jak se liší český parlament od toho britského, kde Hůlová pracovala v pozici asistentky poslance? A proč je dobré stát se lobbistkou? I o tom jsou dnešní Kvóty.

Irena Hůlová je vedoucí advokačního oddělení a manažerkou kampaní v české pobočce Amnesty International. Pracuje především na tématech ženských práv, vývozu a držení zbraní a porušování lidských práv v zemích V4. Vystudovala Politics and International Relations na University of Nottingham nebo pracovala jako vedoucí poslanecké kanceláře v britském parlamentu.

Čtěte dále