Hrůzy české vesnice, život v chudobě a civilizované ženy. Nový literární podcast TL;DR je tady!

Literární podcast TL;DR Jana Bělíčka a Evy Klíčové vám každý měsíc přinese tipy na knižní novinky a dvě diskuse o českých či zahraničních beletristických nebo nonfiction knihách.

V prvním díle TL;DR se nový podcast hlavně představí. Proč se jmenuje tak neliterárně a proč je dobré někdy knihu nedočíst a zaklapnout? Vysvětlíme vám také, čemu se bude věnovat – všemu. České i zahraniční literatuře, literatuře faktu, publicistice a čemukoli dalšímu, co nám bude připadat hodné pozornosti.

Tentokrát kromě tipů na knižní novinky, z nichž na některé dost pravděpodobně přijde řeč v následujících dílech, došlo i na první nezaklapnutou knihu: Bílou Vodu Kateřiny Tučkové (recenze zde). První diskuse je věnována periferii a povaze českého venkova a maloměsta – rurální prózy ostatně bodovaly i v cenách Magnesie Litery. Obraz současné vesnice ve vítězné Destrukci Stanislava Bilera a nominovaném románu Cestou špendlíků nebo jehel Zuzany Říhové se však velmi liší. Na jedné straně tu vyvstává obraz poměštěné postsocialistické vesnice, kde vládne beton (Destrukce), na druhé archaický temný venkov plný násilí a živelné přírody, která pohlcuje lidská obydlí (Cesta špendlíků nebo jehel).

U periferie zůstane i druhá debata, která se věnuje dílu Édouarda Louise a především jeho novince Boje a proměny jedné ženy. Louisovo dílo v českém kontextu představuje o to větší senzaci, že v něm převažuje dokument nad uměleckou fikcí. Louis popisuje strukturální nerovnosti a násilí v systému dělby moci, což je něco, co je v příkrém rozporu s neoliberálním mýtem, že si všichni za všechno můžou sami.

V poslední části podcastu dostane prostor taktéž na Magnesii Literu nominovaná publikace Civilizovaná žena Martiny Pachmanové, vydaná u příležitosti stejnojmenné výstavy v Brně. Pachmanové odborná literárněhistorická a teoretická práce se zaměřuje na genderové souvislosti ve výtvarném umění, kritice i historiografii. Kniha Civilizovaná žena zkoumá, jak se ve dvacátých a třicátých letech formovala představa moderní ženy. Otevírá i četné paradoxy této podoby modernity a téma disciplinační mužské síly, která spoluutvářela ženu sportovkyni a výkonnou hospodyňku – s praktickým účesem a v prostém hygienickém a elegantním oděvu. Více si poslechněte v prvním dílu literárního podcastu TL;DR.

TL;DR startuje souběžně s crowdfundingovou kampaní Alarmu na Darujme.cz, která se stejně jako náš podcast zaměřuje na knihy. Vybíráme půl milionu korun na rozjezd Nakladatelství Alarm a doufáme, že se vám bude pilotní díl našeho podcastu bude líbit natolik, že naše aktivity finančně podpoříte. Link na Darujme.cz najdete na stránkách Alarmu i pod tímto podcastem. Pojďme společně vydávat knihy!

Čtěte dále