„Reportážní texty jsou pro mě cesta, jak dát hlas lidem, kteří ho za normálních okolností nemají,“ říká Jana Ustohalová

S oceňovanou novinářkou, reportérkou Deníku N o výuce nových generací studentů a studentek žurnalistiky, problémech, které si neseme z devadesátých let, i o práci, kterou vykonává, a tématech, kterým se věnuje.

Jedna z nejvýraznějších novinářek současnosti, redaktorka a publicistka Jana Ustohalová pracovala sedmnáct let v redakci MF DNES v Brně. Nyní je členkou redakce Deníku N. Zabývá se zpravodajstvím z Brna, politikou, neziskovým sektorem, investigativními kauzami, sociální problematikou a píše reportáže z regionů. Získala dvě Novinářské ceny, v roce 2016 za regionální žurnalistiku, v roce 2020 za nejlepší reportáž a několikrát byla na Novinářskou cenu nominovaná.

Jana Ustohalová také přednáší na brněnské Masarykově univerzitě, Fakultě sociálních studií. Vzdělává budoucí novinářky a novináře v reportážním psaní, které je v současnosti její hlavní publicistickou doménou. V podcastu Kvóty vysvětluje Ustohalová, jak se vůbec k žurnalistice dostala, jakou zkušenost si nese česká novinařina z devadesátých let a v čem se dnešní nastupující novináři liší od svých starších kolegů a kolegyň.
V druhé části rozhovoru se Ustohalová zaměřuje na témata, kterým se věnuje – a to i v souvislosti se svou mateřskou, pečující rolí. Jaké to je být ženou v české novinařině? Jak se její zkušenosti s mateřstvím promítají do témat, která si vybírá? A jak se vlastně dostala k sociální investigativě? I o tom jsou dnešní Kvóty.

Čtěte dále