Vzdělávání negramotných rolníků a bída v časech thatcherismu

Poslední díl podcastu TL;DR letošního roku se věnuje Pedagogice utlačovaných Paula Freireho a autobiografickému románu Douglase Stuarta Shuggie Bain. Kromě toho nezůstane opomenut ani Michel Houellebecq nebo básnická antologie Milá Mácho.

Uprostřed předvánočního rozjímání jsme se začetli do Pedagogiky utlačovaných Paula Freireho, abychom zjistili, že v pojednání o demokratizaci vzdělávání si z mnoha důvodů málokdo včetně rolníků počte i dnes. Přestože jde o zásadní knihu, jíž by co „povinnou četbu“ české školství zasloužilo jako sůl, její český překlad není nejzdařilejší. Neblahých příkladů toho, jak se tu vydávají knihy, se ještě dotkne čtenářský tip na antologii českých básnířek Milá Mácho editorky Zuzany Gabrišové.

Jan Bělíček rozebere nový román Michela Houellebecqua Zničit. Do jisté míry lze říct, že francouzská romanopisecká celebrita se ve svém díle ztotožňuje s nacionalismem a nástupem pravice. Nebo by to všechno mohla být ironie? Ani to v literatuře nelze vyloučit, jakkoliv se to zdá stále méně pravděpodobnější.

Srdce podcastu si pak získal román Douglase Stuarta Shuggie Bain. Dospívání v chudinské čtvrti v Glasgow v osmdesátých letech poznamenaných reformami Margaret Thatcher – nezaměstnaní horníci, alkoholismus, dětství se zubní náhradou, násilí jako společenská norma. Chudoba popsaná zevrubným stylem jako v románu z devatenáctého století, ale i současné téma dospívání queer chlapce a jeho vztahu s matkou závislou na alkoholu.

Čtěte dále